Vágjon zsebre egy meteorológust!

Vágjon zsebre egy meteorológust!

Vágjon zsebre egy meteorológust!

közszolgáltatás

3 perc

A briteknél még ma is bevett szokás az, hogy a beszélgetéseket valamilyen, az időjárásra vonatkozó megjegyzéssel kezdjék, de a jövőben ezek a párbeszédek egy kicsit eltérhetnek a megszokottól.

Ahelyett, hogy a beszélgetőpartnerek azon háborognának, hogy milyen furcsán alakul az aznapi időjárás, ezentúl mindennapossá válhatnak az olyan mondatok, mint ‘Igazán jót fog tenni a kertnek a 11:17-kor várható eső’, vagy ‘Ne felejtsd el ellenőrizni az autón a téli gumikat, mielőtt holnap leesik a 20 centiméteres hó!’ Igen, az időjárás-előrejelzések ennyire pontosak lesznek, még akkor is, ha ez most még elképzelhetetlennek tűnik. 

Manapság a meteorológia már eléggé messze jár attól, hogy az előrejelzések alapjául pusztán a műholdakból érkező információk szolgáljanak. A lehetséges adatforrások száma az utóbbi időben drasztikus mértékben megnövekedett. A Weather Company - a Weather Channel tévécsatornát alapító társaság – az elmúlt években azon munkálkodott, hogy megbízhatóbbá tegye az időjárási jóslatokat azzal, hogy mindenfelé szenzorokat helyez el. Képzeljük csak el, hogy milyen lenne, ha akár úgy is kideríthetnénk, milyen időjárás közeleg, hogyha tennénk egy sétát a szabadban telefonnal a zsebünkben. 

Időjós lehet már a kulcstartóból is

Ahhoz, hogy az intelligens érzékelőket a weben keresztül összekötő Dolgok Internetének új felhasználási módjai is előtérbe kerüljenek, arra lesz szükség, hogy a használati tárgyak egymáshoz csatlakozó eszközökké váljanak.

Az okoskészülékek ezáltal könnyedén meg tudják majd osztani egymás között a rendelkezésükre álló információkat, még akkor is, ha ezek nagy részét még nem sikerült megfelelően összegyűjteni és rendszerezni.

Az időjárás ezt követően már nem kizárólag a mindennapi csevegések kulcseleme lesz; egyes számítások szerint az üzleti világra gyakorolt hatása csak az Egyesült államokban meghaladja majd a 3 trillió dollárt évente, vagyis az előrejelzések pontosabbá tétele elsődlegessé válik. 

A Weather Company, valamint az IBM nemrég tető alá hozott egy megállapodást, amely jól példázza, mekkora jelentőséggel bír a Big Data a Dolgok Internetének fejlesztésében. Egy kezdeti szakaszt követően, amelynek során a Weather Company B2B – business to business – részlegét átállították az IBM infrastruktúrájára, a Kék Óriásnak is becézett számítástechnikai vállalat úgy döntött, hogy megvásárolja a Weather Company teljes B2B-részlegét, valamint a mobil, és felhőalapú internetes tulajdonjogokat. 

Az akvizíciót követően létrejövő felhőszolgáltatás jelentősége nem csekély; várhatóan egy nap alatt körülbelül 26 milliárd kérést lesz majd képes teljesíteni, miközben több milliard forrásból gyűjti az adatokat, beleértve azt a 2,2 milliárd szenzort, amely az időjárás változását térképezi fel, 40 millió telefont, illetve 50 ezer repülőjáratot. Az eredmény pedig önmagáért beszél; a szakértők várakozásai szerint a rendszernek köszönhetően negyed óránként frissülő időjárás-előrejelzést lehet majd készíteni. 

Precíziós mezőgazdaság - a levegőből és az űrből is

Lesznek persze olyan iparágak, amelyek sokkal többet profitálnak a fejlesztésből, mint egyéb szektorok. A precíz időjárási előrejelzés főként a mezőgazdaságnak és a turizmusnak válhat majd előnyére, továbbá azoknak a vállalatoknak, amelyeknek a vízgazdálkodás a fő profiljuk. Az energiamenedzsmenttel foglalkozó Schneider például arra specializálódott, hogy olyan, Dolgok Internetére kapcsolódó időjárási állomásokat alakítson ki agrárgazdálkodók számára, amelyek óráról órára adnak újabb időjárás-jelentést.

A vállalat alelnöke, Ron Sznaider szerint a mezőgazdaságban az elmúlt évszázadban végbement technológiai fejlődés ellenére az időjárás még mindig egy magas kockázattal – és esetenként magas költségekkel – járó tényező marad, ami jelentősen befolyásolja az eredményeket. A gazdálkodásból ki kell iktatni a feltevésekre épülő elemeket, az Internet of Things pedig várhatóan forradalmasítja az élelmiszergyártás módját a precíziós technológiák révén.