Vezető nélküli buszjárat indulhat Bécsben

Kapcsolódó cikkek

Vezető nélküli buszjárat indulhat Bécsben

Vezető nélküli buszjárat indulhat Bécsben

közszolgáltatás

1 perc

Várhatóan 2019-ben Seestadt Aspernben vezetik be a város első menetrend szerinti önvezető járatát.

2017 nyarán indul az auto.Bus.Seestadt elnevezésű kutatási projekt, amelynek célja a vezető nélküli kisbuszok műszaki továbbfejlesztése a nagyobb hatékonyság és a jobb üzembiztosság érdekében, valamint a működtetésükhöz szükséges megfelelő jogi környezet kialakítása.

A kutatásban a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien, az Austrian Institute of Technology (AIT), az Osztrák Közlekedésbiztonsági Kuratórium (KFV), a TÜV Austria, az osztrák Siemens AG valamint a francia buszgyártó, a Navya vesznek részt. A projektet az osztrák közlekedési minisztérium finanszírozza.

A kutatás keretében tulajdonképpen az osztrák fővárosban fejlesztik tovább a francia autonóm kisbuszt, a Navya Arma-t. Az elektromos meghajtású jármű machine learning során tanulja meg, hogy miként ismerje fel megbízhatóan a különböző személyeket és tárgyakat. Ezen kívül egy olyan rendszerrel is ellátnák, amely mind az utasok, mind a többi közlekedő részére egyértelműen jelezné, hogy milyen vezetési manővert tervez végrehajtani a busz.

A járműben tizenegy utasnak van hely, és 2018 elején érkezik Ausztriába. Ha minden a tervek szerint alakul, 2019-ben állhat menetrend szerint forgalomba Bécs új városrészében, Seestadt Aspernben.

Addig nemcsak a szenzorikáját kell továbbfejleszteni, de el kell fogadtatni az utazóközönséggel és ki kell dolgozni a működtetéséhez szükséges jogi környezetet is. Javítani kell továbbá a funkcionális biztonságon és az alkalmazott informatikai megoldások megbízhatóságán is.