Virtuális valóság az okosvárosokban

Virtuális valóság az okosvárosokban

Virtuális valóság az okosvárosokban

közszolgáltatás

2 perc

Az ausztrál Analytics Lab célja, hogy szimulációkkal is segítse az intelligens városok kialakításához szükséges információáramlást és az együttműködésen alapuló döntéshozatalt.

Az Új-Dél-Walesi Egyetemen (UNSW) található City Analytics Lab a várostervezésben részt vevő felek közötti kommunikáció összehangolására fókuszál. A labor Sidneyben, az Épített Környezet Tanszéken belül működik, és az interaktív technológiai megoldások, a Big Data, a vizualizáció, a virtuális valóság és számos különféle tervezési modell felhasználásával kívánja támogatni a smart city-k működését és a tervezési folyamatokat.

A laboratórium révén a városi döntéshozók, a kormányzati tisztviselők, a különféle közösségek és az iparági vezetők együttműködhetnek, és megvizsgálhatják a tervezés kapcsán hozott döntések lehetséges kimenetelét. Mindezt olyan területeken, mint a közlekedés, az oktatás, az egészségügy vagy az igazságszolgáltatás. A közös munkához a virtuális- és kiterjesztett valóságon (VR és AR) alapuló szimulációs technológiákat is igénybe vehetik.

A központot tavasszal Paul Fletcher városi infrastruktúráért felelős miniszter nyitotta meg, aki szerint a labornak fontos szerepe van abban, hogy a lakók intelligensebb és jobb környezetben élhessenek.

Új típusú információmegosztás

Christopher Pettit, az egyetem épített környezettel foglalkozó professzora elmondta: a „hagyományos” technológiák – például weboldalak és a fájlmegosztó alkalmazások – szerinte manapság már nem igazán segítik elő a projektekben résztvevők közötti együttműködést, és akadályozhatják a döntéshozatalt is.

A labornak köszönhetően viszont elhárulnak ezek a típusú akadályok, hiszen így összekapcsolhatóvá válnak a vonatkozó adatok, modellek és szimulációk. Ezáltal könnyebben megvalósítható az a multidiszciplináris megközelítés, amelyre a jobb és élhetőbb környezet kialakítása érdekében szükség van. „A városokat nem egyetlen szervezet, ügynökség vagy csoport irányítja, ehhez mindannyiunk közös erőfeszítésére szükség van” – hangsúlyozta a szakember.