Vodafone a Holdon – Határtalan 4G fejlesztések

Kapcsolódó cikkek

Vodafone a Holdon – Határtalan 4G fejlesztések

Vodafone a Holdon – Határtalan 4G fejlesztések

közszolgáltatás

2 perc

A PRScientists a Vodafone Németországgal és az Audival közösen dolgozik az első magánúton finanszírozott Holdra szállás megvalósításán.

A Vodafone 4G hálózatának köszönhetően első alkalommal fog lehetővé válni HD videófelvétel élő közvetítése a bolygó felszínéről a globális nézőközönség számára.

A Holdon jövőre elérhetővé válik a 4G hálózat, 50 évvel azután, hogy a NASA űrhajósai a felszínére léptek. A távközlési cég célja a különleges fejlesztéssel a berlini székhelyű PTScientist küldetésének támogatása, amelyhez a Nokiát választotta technológiai partneréül.   

Nézze meg a videót a küldetésről!

A „Küldetés a Holdra” misszió a tervek szerint 2019-ben indul Cape Canaveralból, egy SpaceX Falcon 9 rakétán.

A valaha fejlesztett legkönnyebb hálózat

A Hold első 4G hálózatán két Audi Lunar Quattro holdjáró csatlakozik majd az Autonóm Landolási és Navigációs Modulon (ALINA) található bázisállomáshoz. A Nokia Bell Labs közreműködésével a Nokia egy űrszabványoknak megfelelő Ultra Compact Network elnevezésű hálózatot hoz létre, amely egy kilónál is könnyebb súlyával a valaha fejlesztett legkönnyebb hálózat lesz.

A 4G hálózat segítségével az Audi Lunar Quattro holdjárók kommunikálni képesek, valamint tudományos adatokat és HD videófelvételeket tudnak küldeni. A tervek szerint óvatosan megközelítik és átvizsgálják majd a NASA Apollo 17-es holdjáróját is, amelyet a legutóbb a bolygón járt űrhajósok, Eugene Cernan parancsnok és Harrison Schmitt használtak, amikor 1972 decemberében bejárták a Taurus-Littrow völgyet.

ALINA és a csapat

A Vodafone által végzett tesztek azt jelzik, hogy a bázisállomás a 1800 MHz-es frekvenciatartományban a várakozások szerint képes lesz 4G hálózaton közvetíteni, és a történelem első élő HD videóját visszaküldeni a Hold felszínéről.

A 4G hálózat energiahatékonysága az analóg rádióénál sokkal magasabb, ami kritikus fontosságú a misszió számára, és az első lépést jelenti abban a folyamatban, amelynek célja a kommunikációs infrastruktúra kiépítése a jövőbeli küldetések számára.