Felveszik a harcot az illegális szeméttel a hulladékvadászok

Kapcsolódó cikkek

Felveszik a harcot az illegális szeméttel a hulladékvadászok

Felveszik a harcot az illegális szeméttel a hulladékvadászok

közszolgáltatás

1 perc

A Vodafone Alapítvány 2018-ban hirdette meg a Vodafone Digitális Díjat, mellyel célja, hogy ösztönözze és elismerje azokat az innovátorokat, akik digitális fejlesztésükkel valamely társadalmi kihívásra kínálnak megoldást.

A díj egyik tavalyi nyertese a Hulladékvadász applikáció fejlesztői csapata. Szebenyi Péter és Kertész Balázs célja az illegális hulladéklerakatok felkutatása és megszüntetése országszerte. 

– Mi motivált, hogy pályázzatok?

– Nincsenek lehetetlenek. Környezetvédelmi szervezetünk, a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány minden lehetőséget megragad annak érdekében, hogy a környezetünk megóvását népszerűsítse. Célunk, hogy egy élhetőbb, tisztább és környezettudatosabb világban élhessünk.

– Hogy éltétek meg ennek a folyamatát?

– Nagy élmény volt az első karakter megírásától egészen a díj átvételéig, és azon is túl. Olyan pozitív visszajelzéseket kaptunk, amit el sem tudtunk képzelni. A siker tovább erősítette bennünk, hogy igenis jó úton haladunk.

– Kiknek, milyen megoldásokkal érdemes szerintetek részt venni a pályázaton?

– Olyan hiánypótló megoldásokkal érdemes pályázni, amelyekkel nemcsak magunkra, hanem a társadalom minden egyes tagjára pozitív hatást gyakorlunk. A digitalizáció egy kiváló lehetőség arra, hogy a kreativitás igazán szárnyra keljen.

– Ti mit profitáltatok az egészből, hogyan alakult a projektetek azóta, hogy támogatott a Vodafone?

– A JÖN Alapítvány számára hatalmas segítség volt, hiszen a díj elnyerése nélkül nem tudtuk volna tovább fejleszteni a Hulladékvadász applikációnkat, ami a megújult Hulladékvadász by Zeewa rendszerének részévé vált. Bízunk benne, hogy a Vodafone Magyarország Alapítvánnyal ez egy hosszan tartó, gyümölcsöző együttműködés kezdete.

A Vodafone Digitális Díjra idén is lehet pályázni Digitális Esélyegyenlőség, Digitális Társadalom, valamint Bolygónk és Fenntarthatóság kategóriákban. A pályázatokat 2020. március 6-ig várják. További információk itt találhatók.