Vodafone Digitális Díj: pályázat a közjó szolgálatában

Kapcsolódó cikkek

Vodafone Digitális Díj: pályázat a közjó szolgálatában

Vodafone Digitális Díj: 15 millió forintos pályázat a közjó szolgálatában

közszolgáltatás

3 perc

A tavalyi nagy sikerű pályázatot követően a Vodafone Magyarország Alapítvány idén is meghirdeti a Vodafone Digitális Díjat, mellyel célja, hogy ösztönözze és elismerje azokat az innovátorokat, akik digitális megoldásukkal valamely társadalmi kihívásra kínálnak megoldást.

A 15 millió forint összdíjazású pályázatot három, korunk kihívásaival összefüggő kategóriában – Digitális Társadalom, Digitális Esélyegyenlőség, illetve Bolygónk és Fenntarthatóság – hirdeti meg a vállalat. A díjra magánszemélyek és vállalkozások, köztük nonprofit szervezetek és startupok jelentkezését is várják. A pályázati időszak 2019. november 28-tól 2020. március 6-ig tart. További részletek itt érhetők el.

A Vodafone Alapítvány 2018-ban hirdette meg először a Digitális Díjat, hogy olyan kész innovációkat találjon és jutalmazzon, melyek a társadalmi jót, a felzárkózást segítik elő. A kezdeményezés hatalmas sikernek bizonyult, hiszen a vártnál sokkal több, összesen 144 pályázat érkezett be.

„A tavalyi pályázat sikere jól mutatja a kezdeményezés létjogosultságát és azt, hogy rengeteg jó kezdeményezés és tehetséges innovátor vesz körbe minket, akik támogatásra várnak. Telekommunikációs vállalatként és a világ egyik vezető mobilszolgáltatójaként fontos szerepünk van abban, hogy a technológiát a társadalom, az emberek hasznára fordítsuk. Olyan megoldásokat szeretnénk támogatni, amelyek bár észrevétlenül épülnek be az életünkbe, mégis nagy segítséget jelentenek a mindennapokban, és így hozzájárulnak egy jobb, fenntarthatóbb, okosabb, és természetesen izgalmasabb jövő kiépítéséhez” – mondta Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója.

A Digitális Társadalom kategóriában olyan innovatív digitális megoldásokkal lehet nevezni, melyek a teljes társadalom javát szolgálják, illetve valamilyen módon megkönnyítik a digitális eszközök használatát. A Vodafone hazánkban élen jár az 5G technológiában, így olyan pályázatokat is várnak, melyek az 5G lakossági felhasználására hoznak jó példát.

A Digitális Esélyegyenlőség kategóriában olyan digitális megoldásokkal lehet nevezni, melyek támogatják a valamilyen szempontból hátrányos helyzetű csoportok felzárkózását és pozitív irányban befolyásolják életüket.

A Bolygónk és fenntarthatóság kategóriában olyan innovatív, digitális megoldásokat keres a vállalat, amelyek hozzájárulnak a környezettudatosság széleskörű elterjesztéséhez és a környezet megóvásához.

A pályázatra a nonprofit szervezetek és magánszemélyek mellett vállalkozások és startupok jelentkezését is várják.

„A vállalkozások, startupok jelentkezését azért is szeretnénk ösztönözni, mert azt látjuk, hogy náluk sok esetben összpontosul mindaz az erőforrás és tudás, amivel jelentős előrelépés érhető el a társadalom digitalizációja, a digitális esélyegyenlőség megteremtése és a környezetvédelem terén, és amivel egy jobb és fenntarthatóbb jövőt építhetünk” – összegezte Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország vállalati kapcsolatok vezérigazgató-helyettese, a távközlési cég alapítványának kuratóriumi tagja.

Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár hozzátette: „az 5G hálózat olyan szolgáltatások nyújtására lesz képes a jövőben, amelyeket ma még nem is ismerünk, és amelyek átalakíthatják az élet minden területét. Talán még egyetlen technológiai újdonságra sem volt ennyire igaz, hogy a piaci szereplőknek, a kormányzatnak, az egyetemeknek és a magukban kellő kreativitást érző felhasználóknak együtt kell kitalálniuk a jövőt. Ebben komoly segítséget tud nyújtani ez a pályázat”.

A zsűri tagjai

  • Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára,
  • Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország Vállalati Kapcsolatok vezérigazgató-helyettese, a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumi tagja,
  • Mártha Imre, a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának elnöke,
  • Puskás András, a Budapest Bank kockázatért és működésért felelős vezérigazgató-helyettese,
  • Katona Bence, a Hiventures vezérigazgatója,
  • Szente Alíz, a Gyerekkel.com applikáció alapítója,
  • Erdős Sándor, Onco VR projekt megálmodója.