Négyszeresére nőtt az adatforgalom az érettségi előtt

Kapcsolódó cikkek

Négyszeresére nőtt az adatforgalom az érettségi előtt

Vodafone: négyszeresére nőtt az adatforgalom az érettségi előtt

közszolgáltatás

2 perc

Az érettségi közeledtével, idén márciusban és áprilisban duplájára nőtt a mobil adatforgalom azokon az oktatási oldalakon, melyeket a Vodafone Magyarország a távoktatás időszakában tett adatforgalom használata nélkül elérhetővé a diákok és a pedagógusok számára. A felsőoktatáshoz kapcsolódó oldalakon ez a növekedés még markánsabb: négyszeres emelkedést tapasztaltak az érettségi időszakhoz közeledve.

A 2020 márciusában elrendelt veszélyhelyzet miatt szinte az egész ország átállt a távoli munkavégzésre, illetve az otthoni tanulásra – a telekommunikációs szolgáltatókra pedig minden korábbinál fontosabb szerep hárult. A Vodafone Magyarország ennek megfelelően folyamatosan vezette be azokat a segítő intézkedéseket, szolgáltatásokat, melyekkel a lakosságot, ezen belül is a diákokat, szülőket és pedagógusokat kívánta támogatni.

Ezen intézkedések egyike volt, hogy az adatforgalom használata nélkül tették elérhetővé egyrészt a közérdekű – így központi információs, álláskereső és iparkamarákhoz köthető – weboldalakat a lakosság támogatása érdekében, másrészt a különböző oktatási portálokat a tanárok és diákok segítése érdekében.

  • A Vodafone tavaly március óta több mint 50 ilyen weboldalt tett elérhetővé, melyeken az iskolanyitásokig 42 ezer GB adatforgalom keletkezett, amit a szolgáltató nem számlázott ki ügyfeleinek.
  • Ez egy átlagos 2,6 MB-os normál weboldalbetöltéssel számolva körülbelül 16 millió adatforgalom-mentes oldalbetöltés jelent.

A távközlési cég emellett jelentős adatforgalmi növekedést tapasztalt az érintett oktatási oldalakon az érettségit megelőző időszakban. „Idén márciusban és áprilisban, az érettségi felkészülési időszakban jelentősen megnövekedett az adatfogyasztás ezeken az oldalakon, hiszen duplájára nőtt az adatforgalom a Vodafone ügyfelei számára adatforgalom használata nélkül elérhetővé tett összes weboldal tekintetében. Az oktatási portálok esetében volt ez a trend a legerősebb, esetenként akár négyszer több adat fogyott az idei év korábbi időszakához képest. Ez is azt mutatja, hogy segítő intézkedéseink valóban célba értek és valós segítséget nyújthattunk a diákok és pedagógusok számára, amikor arra a legnagyobb szükség volt” – összegezte Orbán Anita, a Vodafone Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese.

További távoktatást segítő intézkedések

A telekommunikációs vállalat számos, a távoktatást és a digitális oktatást segítő intézkedést, szolgáltatást vezetett be a pandémia kezdete óta. Ezek közé tartozik a vállalat Digitális Tanterem szolgáltatása, amely a piacon egyedülálló módon egyaránt lehetővé teszi az offline, online és hibrid oktatást.

A Digitális Tanteremnek köszönhetően immár 28 ezer diák és 1200 pedagógus részesül minőségi digitális oktatásban. Az oktatók munkáját hivatott segíteni továbbá a Vodafone Alapítvány ingyenesen igénybe vehető, államilag akkreditált digitális kompetenciafejlesztő e-learning továbbképzése, amely a digitális pedagógia alapjaitól indulva vezeti a tanárokat a tanteremben és azon kívül alkalmazható digitális felületek és módszerek használatában, gyakorlati alkalmazásában.

Szintén az alapítvány e-learning képzései között érhető el a Netszülő képzés. Ez a lehetőség a szakemberek által kialakított modulokon keresztül nyújt segítséget a szülőknek abban, hogy megismerjék és megértsék azt az online világot, amely egyre meghatározóbb szerepet tölt be gyerekeik életében.