Vodafone: szilveszterkor ismét tarolt a mobilnet

Kapcsolódó cikkek

Vodafone: szilveszterkor ismét tarolt a mobilnet

Vodafone: szilveszterkor ismét tarolt a mobilnet

közszolgáltatás

2 perc

A távközlési cég forgalmi statisztikáiból kiderül, hogy 2018. december 31-én és 2019. január 1-jén a korábbi évekhez hasonlóan folytatódott a tendencia, miszerint az ügyfelek egyre több mobilnetet használnak a köszöntésekre. Az előző év hasonló időszakához képest az MMS-ek és telefonhívások száma is nőtt, míg SMS-ből idén kevesebb volt.

A statisztikák szerint a felhasznált mobilinternet mennyisége szilveszterkor és az új év első napján is valamivel több mint 50%-al nőtt az előző évhez képest. A két nap adatforgalma összesítve körülbelül 110 millió MB-tal haladta meg a tavalyi év ugyanezen időszakát.

A telefonhívások száma december 31-én kis mértékben, de nőtt a tavalyi évhez képest, így a Vodafone hálózatán a lebeszélt percek száma aznap meghaladta a 10 milliót. Másnapra sem csökkent a beszélgetési kedv, a hívások száma ugyan minimálisan kevesebb volt, a hívások időtartama azonban valamivel meghaladta az előző napit.

Nem elhanyagolhatóak az MMS köszöntések sem: idén december 31-én mintegy 40.000 MMS-t küldtek a szolgáltató hálózatán, míg elsején további 28 ezret. Mindkét napra jellemző, hogy csökkent az SMS-ben köszöntők aránya: szilveszterkor hozzávetőlegesen 9%-al kevesebb, az év első napján pedig átlagosan több mint 13%-al kevesebb SMS-t küldtek az ügyfelek a tavalyihoz képest.

Az adatok közül kiemelkedő, hogy milyen mértékben nő a mobilinternet népszerűsége. 2016-hoz képest különösen szembetűnő a változás: az ügyfelek által felhasznált adat mennyisége a 2016. december 31-i 59 millió megabájtról most szilveszterre csaknem háromszorosára, több mint 162 millió MB-ra nőtt.

Úton az 5G felé

A mobilinternet előre törésével a Vodafone is hatalmas hangsúlyt fektet a minél magasabb minőségű szolgáltatás megteremtésére. A 4G+ hálózat folyamatos fejlesztése mellett a szolgáltató sokat tesz az ötödik generációs hálózat bevezetéséért is.

A Vodafone idén az országban elsőként közvetített 5G hálózaton keresztül élő online videós tartalmat.

Ezzel egy lépéssel közelebb vitte a cég az országot afelé az 5G uralta jövő felé, amelyben az egymással is kommunikáló önvezető autóknak köszönhetően jelentősen javul a közlekedésbiztonság, az orvosok akár távolról is képesek műteni, a tanulás pedig a virtuális valóságnak köszönhetően interaktívabb és hatékonyabb, mint valaha.

Ráadásul mindez már nem is olyan távoli, hiszen piaci várakozások szerint 2020 elején léphetnek működésbe az új, ötödik generációs hálózatok, melyek elhozhatják ezt a jövőt. Mindez jövő szilveszterkor már elérhető közelségben lesz a jelenlegi becslések szerint.