VR a tűzoltásban: így lehet biztonságos a kiképzés

Kapcsolódó cikkek

VR a tűzoltásban: így lehet biztonságos a kiképzés

VR a tűzoltásban: így lehet biztonságos és környezetbarát a kiképzés

közszolgáltatás

3 perc

A tűzoltók új generációjának már a virtuális valóság technológia is segíthet.

Az utóbbi évtizedek legsúlyosabb tűzvésze tombolt nemrég Ausztráliában. Több mint 2,3 millió hektárnyi terület vált a tűz martalékává, és félmilliárd állat pusztult el. A tudósok szerint az éghajlatváltozás felerősítette a tüzek intenzitását, hasonló hatást tapasztaltak Kaliforniában is.

A katasztrófák gyakoriságának növekedése miatt a tűzoltók világszerte új technológiai megoldásokat is próbálnak alkalmazni. Néhány ausztrál és amerikai tűzoltóság például a kiképzéséhez már virtuális valóságot (VR) is használ.

A VR lehetővé teszi olyan veszélyes helyzetek létrehozását, amelyeknek a tűzoltók általában nem lennének kitéve a képzés során

Az ausztráliai FLAIM Systems ebből a célból egy speciális szimulátort hozott létre. A képzést végzők VR headsettel a fejükön vehetnek részt az olyan valósághű szcenáriókban, amelyek túl veszélyesek a való világban történő reprodukcióra. „A VR lényege, hogy kipróbálhatók a hagyományosan veszélyes helyzetek, és ezekben a szituációkban döntéseket lehet hozni, sőt nyugodtan lehet hibázni is” – mondta James Mullins, a FLAIM Systems alapító-vezérigazgatója a CNN Business-nek.

A virtuális valóság technológia különféle helyzetekben – például lakásban, repülőgépen vagy a természetben történt tűzeseteknél is – valósághű formában jeleníti meg a füstöt, a tüzet, a vizet és a tűzoltóhabot. A résztvevők az egyes szcenárióknak megfelelő hőmérsékletet imitáló hőállóruhát viselnek. A fejlesztést olyan szoftver vezérli, amely meghatározza a tűzhöz való közelséget és annak irányát, valamint azt is, hogy mindez hogyan hatna a tűzoltóra.

„A védőruházatot kívülről akár 100 fokra is felmelegíthetjük” – mondta Mullin, de csak rövid időre.  Hozzátette, hogy képesek utánozni a tömlő által sugárzott erőkifejtést is, és egyidejűleg monitorozzák a résztvevő szívverését és légzését is.

A FLAIM Systems szimulátora teljes élményt nyújt a vizuális elemektől a várható hőmérsékletig

A céget 2017-ben alapította a Victoria állambeli Deakini Egyetem, ahol James Mullins docensként dolgozik. Az azóta eltelt időszak alatt a kétfős csoport 18 főre bővült, és mára világszerte 16 országban – köztük Ausztráliában, az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Belgiumban és az Egyesült Államokban – dolgoznak együtt szakképzési szervezetekkel. 2019-ben az ausztrál információs ipari szövetség az év startupjának nevezte őket.

Tavaly az ausztráliai országos tűzoltóság (CFA) kísérleti jelleggel használta az innovációt. Bár a szélesebb körű felhasználást még nem hagyták jóvá, de a CFA főigazgató-helyettese, Greg Paterson szerint a rendszer mindenképpen hasznosnak bizonyulhat az ország távol eső területein.

Különösen a bozóttüzek esetében lehet rendkívül hasznos a fejlesztés. „A veszélyes bozóttűz imitálása lehetővé teszi az önkéntesek számára, hogy olyan valósághű szcenáriókat éljenek át, amelyekre egy hagyományos tréning során nem lenne lehetőségük” – emelte ki a szakember.

Sikeres volt a kaliforniai bevetés

Tavaly októberben a kaliforniai Cosumnes tűzoltóság a RiVR and Pico Interactive nevű VR fejlesztőkkel közösen saját tréningrendszert hozott létre 20 új munkatársuk számára. A próba sikeresnek bizonyult, a tűzoltóság folytatja a VR használatát saját programjuk keretében.

A Cosumnes Tűzoltóság újoncait VR headsetekkel oktatják bizonyos esetek kezelésére

„Ez lehetővé teszi számukra, hogy közvetlenül átéljék a kommunikációval és a korlátozott látási viszonyokkal kapcsolatos kihívásokat. Sőt, a résztvevők szemtől szembe kerülhetnek a lángokkal olyan különböző helyzetekben, amelyekkel munkájuk során előbb-utóbb minden bizonnyal találkoznak majd” – mondta Julie Rider parancsnok.

Rider elmondta, hogy őt is lenyűgözte, mennyire élethűek a virtuális valóságban megjelenített vészhelyzetek. „Éreztem, ahogy emelkedik a pulzusom, amikor körülnéztem a szobában, és megláttam, hol kezdődött a tűz, majd megfigyelhettem a gyors terjedését. Rendkívül érdekes volt megtapasztalni az ilyenkor felmerülő kockázatokat, az extrém veszélyt és a tűz intenzitását anélkül, hogy a valódi vészhelyzetet éreznem kellett volna” – számolt be tapasztalatairól a szakember.

A környezetvédelemre is figyelnek

A VR technológia alkalmazása csökkenti a kiképzések környezetre gyakorolt hatását is. A hagyományos tréningezés során használt égő anyagok füstöt és szennyező anyagokat bocsátanak ki a légkörbe. Nem beszélve arról, hogy rengeteg vízre is szükség van, ami komoly nehézséget jelenthet egy olyan országban, mint Ausztrália, ahol számos térségben súlyos aszállyal küzdenek.

Egy futótűz esete a virtuális valóságban a FLAIM Systems szimulátorával

A tűzoltóhabokban lévő vegyi anyagok pedig káros hatással lehetnek az egészségre, és ez a típusú oltás szennyezi a környező talajt és a vizeket is. Emiatt egyes ausztráliai államok úgy döntöttek, hogy a szintetikus hab használatát kizárólag rendkívüli helyzetekben engedélyezik.

„Technológiánk lehetővé teszi a tréningek lefolytatását anélkül, hogy hab vagy füst jutna a környezetbe, vagy vizet kellene használni” – hangsúlyozta a FLAIM Systems vezérigazgatója.

Forrás: