10 perc alatt házhoz szállítják a csomagokat a Wing drónjai

Kapcsolódó cikkek

10 perc alatt házhoz szállítják a csomagokat a Wing drónjai

10 perc alatt házhoz szállítják a csomagokat a Wing drónjai

logisztika

2 perc

A kereskedelmi bevezetést megelőző tesztüzem tavasszal startol Helsinkiben.

Az Alphabet tulajdonában álló Wing startup kísérleti szolgáltatást indít Finnországban. 2019 tavaszától a társaság 10 percen belüli kiszállítást kínál majd 10 kilométeres körzetben a másfél kilogrammos vagy ennél kisebb súlyú csomagokra. A szállítás a próbaidő részeként ingyenes lesz, a kereskedelmi bevezetést követően azonban a tervek szerint fizetőssé teszik majd a szolgáltatást.

Habár a Wing az ausztráliai próbarepülésein már több ezres nagyságrendben repített például burritókat, háztartási eszközöket, illetve gyógyszereket, azt még nem döntötték el, hogy a finnországi drónok pontosan mit is szállítsanak. A lehetőségek között szerepel többféle étel is, éppúgy, mint a fájdalomcsillapítók, de egyéb olyan sürgősen szükséges árucikkek is, mint a pelenka vagy a jégkaparó.

A startup szerint a légi kézbesítés egyrészt olcsóbb a vállalatok és az ügyfelek számára, másrészt a környezet kímélése szempontjából is előnyösebb a földi konkurenciánál. A cég megjegyzi, hogy Finnország üvegházhatású gázkibocsátásának 12 százaléka a közúti fuvarozáshoz köthető. Számításaik szerint saját szolgáltatásuk ökológiai lábnyoma 22-szer kisebb, mint a tradicionális alternatíváké.

A szállító drónok piacán a Wing legnagyobb vetélytársa az Amazon. Az amerikai kereskedőóriás 2016 óta folytatja Prime Air tesztprogramját az Egyesült Királyságban. Az USA-ban a szigorúbb repülési szabályozás miatt egyelőre még egyik társaság sem hajtott végre nagyobb szabású teszteket. A Wing Starbucks kiszállításokkal próbálkozott, de a terveket pár hónap után elvetették, az Amazon pedig 2017-ben fényvédő krémet reptetett egy robotikai konferenciára.

Forrás: