Ez a drón a mázsás terhet is simán elrepíti

Kapcsolódó cikkek

Ez a drón a mázsás terhet is simán elrepíti

Ez a drón a mázsás terhet is simán elrepíti

logisztika

2 perc

Mérföldkőhöz érkezett a városi légi mobilitás, ennek egyik fontos állomása, hogy az ipari drónos teherszállítással foglalkozó FlyingBasket végrehajtotta az első városi műveletet. A torinói esemény egy logisztikai kísérlet részét képezte.

A pilotprogramban együttműködő partnerként vett részt az ország postaszolgáltatója, a Poste Italiane és a globális high-tech cég, a Leonardo is.

A 100 kilogramm teher reptetésére alkalmas FB3 eVTOL – vertikálisan le- és felszálló – jármű 2020 óta működik kereskedelmi körülmények között. A cég ekkor kapta meg az engedélyt arra, hogy gyéren lakott területek fölött komplex logisztikai feladatokat végezhessen, és addigra már komoly európai drónoperatőri tapasztalat állt mögötte.

A mostani repülés során két, a korábbiaknál nehezebb terhek szállítására fejlesztett pilóta nélküli gépet vetettek be. Az egyik beépített csomagtároló rekesszel rendelkezik, míg a másikhoz leengedhető hevederrel rögzíthető a szállítmány.

A hevederes megoldás előnye, hogy kézbesítéskor nincs szükség a gép landolására, a rekeszben viszont könnyebb elhelyezni a rakományt. A két multikopter drón rövid időre az irányítók látóteréből (Beyond Visual Line of Sight – BVLOS) is kikerült.

A nyolc rotorral felszerelt, üresen 70 kilogramm súlyú FB3 15-50 percig képes a levegőben maradni, miközben akár 100 kilogrammnyi hasznos súlyt is magával visz.

Moritz Moroder, a vállalat ügyvezetője úgy gondolja, az áruszállítás jövőjét az ehhez hasonló önvezető légi flották jelenthetik, amelyek ráadásul növelik a szolgáltatás rugalmasságát és csökkentik a kiszállítási időt.

A kereskedelmi célú szállítódrónok tervezésére, gyártására és üzemeltetésére specializálódott FlyingBasket Európában elsőként végezhet akár határokon átnyúló feladatokat. Minderre az olasz repülésügyi szervezet adott engedélyt, számol be róla az esemény kapcsán maga a vállalat. Több területen, így a logisztikában, az energiaszektorban és más iparágakban is vannak megbízóik.

(Illusztráció: 123RF)

Forrás: