A raktározást is forradalmasíthatja az IoT

A raktározást is forradalmasíthatja az IoT

A raktározást is forradalmasíthatja az IoT

logisztika

3 perc

Az automatizáció és a raktár fogalmak összekapcsolása robottargoncák képét idézi, a gyakorlatban a felhasználási lehetőségek azonban sokkal árnyaltabbak, és inkább a háttérben elhelyezett szenzorokra fókuszálnak.

Az IoT (Internet of Things, Dolgok Internete) megállíthatatlanul terjed, és napjainkra már internetre kapcsolódó, egymással kommunikáló verziójuk is van az olyan hétköznapi berendezéseknek is, mint az otthoni termosztát, a sütő, a hűtő vagy akár az autó. Mindemellett egyes számítások szerint a kereskedelmi szállítmányozás és a működési hatékonyság terén az IoT globálisan évente 5,6 milliárd dollár megtakarítást jelent a cégeknek.

Intelligens raktárak

Az IoT hozzáadott értékének alapja a hatalmas mennyiségű adat, melyeket az összekapcsolt szenzorok gyűjtenek. A kiterjedt hálózatoknak és a Big Datára épülő elemzéseknek köszönhetően a leltározás korábban elképzelhetetlen szinteken valósulhat meg.

A Zebra Technology felmérése alapján a kereskedők 79%-a tervezi IoT-kompatibilis szenzorokkal felszerelni a raktárak polcait. Ezek az automatizált leltározórendszerek szükségtelenné tennék a kézi számlálást és vonalkód-leolvasást, gyakorlatilag amint egy termék lekerül a polcokról, annak hiánya azonnal megjelenik a digitális adatbázisban.

Az okosraktár mindezek mellett további információkat is leolvashat a termékekről: ha például valamelyik csomagolás kifakul az erős fénytől, akkor a rendszer egy okosotthonhoz hasonlóan automatikusan lejjebb veheti a világítás fényerejét. Biztonsági megoldásként pedig akár a belépő alkalmazottak jogosultságát is ellenőrizheti a program, és ha valaki illetéktelen lép a helyiségbe, akkor arra azonnali biztonsági lezárással reagálhat. Az ilyen gépi reflexek az egész raktározási ipart forradalmasíthatják.

A jövő kihívásai

Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a technológia a sokéves tapasztalatok ellenére is csak gyerekcipőben jár, és az automatizált raktárakat üzemeltető cégek hasonló kihívásokkal küzdenek. Ezek közül a legfontosabb az adatminőség biztosítása.

Nyakunkon az adatdömping – Útmutató a Big Datához

A nagy mennyiségű információ folyamatos áramlása során ugyanis nehéz folyton garantálni annak valóságtartalmát. Egy nemrégiben elvégzett RT Insight felmérésben a megkérdezett 314 adatszakértő 68%-a jelezte, hogy a hitelesség garantálása az egyik legnehezebb feladat, és csupán 34% állította, hogy pontosan azonosítani tudják a hibás adatpontokat.

Ahhoz, hogy a hibás eltéréseket még idejében felfedezhessék, az automatizált raktáraknak folyamatos ellenőrzéseket kell folytatniuk. Így például egy beállított küszöb alapján a rendszer értesítést küldhet az üzemeltetőnek, hogy melyek azok a kérdéses esetek, ahol manuális ellenőrzés szükséges.

A jövő raktárai

Ahogy egyre több vállalat kísérletezik új technológiákkal a leltározás automatizálása területén, úgy körvonalazódik egyre tisztábban, hogy milyenek is lehetnek a jövő raktárai. A munkások például a jövőben minden információt ellenőrizhetnek a tabletjeiken, az ellátási lánc bármilyen problémájáról pedig értesítést kaphatnak akár az okosóráikra is. A cél természetesen az, hogy a cégek a tevékenységükre szabottan használják ki a technológiában rejlő lehetőségeket, és integrálják azokat a mindennapi működésükbe.

Forrás: Cape Business News