A szállítmányozás forradalma – Technológia az utakon

A szállítmányozás forradalma – Technológia az utakon

A szállítmányozás forradalma – Technológia az utakon

logisztika

2 perc

A gépek közötti kommunikációnak köszönhetően nemcsak hatékonyabbá válhatnak a szállítmányozási és logisztikai folyamatok, hanem pontosan – valós időben – mérhetővé válik a teljesítmény.

Ma mintegy 15 milliárd eszköz kapcsolódik az interneten keresztül egymáshoz, öt éven belül ez a szám pedig várhatóan eléri majd az 50 milliárdot. Mivel sokan magától értetődőnek veszik az internetet és a gyors technológiai fejlődést, így nem szentelnek különösebb figyelmet az Dolgok Internetének (Internet of Things – IoT). 

Okosabban kéne élni…

Érdemes megállni egy pillanatra és elgondolkozni azon, mit is takar valójában a Dolgok Internete kifejezés. Egyszerűen megfogalmazva fizikai tárgyak hálózatáról van szó. Az már más kérdés, hogy mi is ez a hálózat és mi alkotja azt, mik tekinthetők nem klasszikus értelemben vett számítógépeknek. 

Okosvilágítás Magyarországon

Valójában a „dolgok” sokkal magasztosabb célok megvalósulását szolgálják. Egy háztartásban lehetnek ezek világító-, hűtő- vagy szórakoztató berendezések, logisztikai szempontból viszont raklapokról, teherautókról és utcai világításról beszélhetünk – a lista gyakorlatilag végtelen. Minden ilyen tárgy nagy mennyiségű adat előállítására képes, ez pedig növelheti a kényelmet, új látásmódot és üzleti értéket teremthet.

A csatlakoztatott (connected) raklap például tájékoztathatja tulajdonosát saját hollétéről és szállítása aktuális állapotáról. Az intelligens kamion képes előre jelezni karbantartási igényét. Az „okos” utcai lámpák a forgalomhoz mérik a világítást és informálják az autósokat az aktuális környezeti viszonyokról.

Ez még csak a kezdet

Egyelőre még csak az út elején járunk, a földön található közel 1,5 trillió eszköznek jelenleg csupán kevesebb, mint 1%-a képes adatot nyerni például abból az IP-címből, amihez éppen kapcsolódik. A holnap világában a fogyasztók tucatnyi intelligens eszközzel rendelkeznek majd, ezek lehetnek számítógépek, különféle elektronikai berendezések, kommunikációs eszközök, háztartási gépek, ruhák és viselhető kiegészítők, járművek és még sok-sok más. 

Elárasztanak bennünket az okoseszközök

2020-ra az 50 milliárd intelligens eszköznek várhatóan csupán 17%-a lesz majd valamilyen számítógép (beleértve a PC-ket, a tableteket és az okostelefonokat), minden egyéb berendezés a Dolgok Internetét fogja bővíteni.

A Cisco alelnöke, Edzard Overbeek úgy véli, az IoT a döntéshozatalt is forradalmasítja majd: a korábban egymással össze nem kapcsolt dolgok csatlakoztatásával hihetetlen lehetőségek nyílnak meg a vállalkozások előtt. A digitális információk elemzése és felhasználása révén növelhetik a döntéshozatal gyorsaságát és pontosságát. Az átfutási idők így jelentősen rövidülnek, a folyamatok rendkívül dinamikussá tehetők, a vásárlói élmény pedig sokkal inkább adaptív lehet.

Forrás: Delivering Tomorrow