Amerikában is élesben repülhetnek a Wing drónjai

Kapcsolódó cikkek

Amerikában is élesben repülhetnek a Wing drónjai

Amerikában is élesben repülhetnek a Wing drónjai

logisztika

1 perc

A szolgáltatás néhány hónap múlva indul Virginia állam ritkán lakott területein. Az amerikai repülésügyi hatóság engedélye szerint a Wing légitársaságként kezdheti meg működését.

A Google anyacégének, az Alphabetnek a tulajdonában álló társaság a tervek szerint helyi boltokból viszi házhoz az élelmiszert és a gyógyszert. A Wing közlése szerint az engedélyhez be kellett bizonyítani, hogy a robotrepülőkkel való szállítás kisebb veszélyt jelent a gyalogosokra, mintha ugyanezt közúton tették volna.

Bár már más cégek is végezhetnek hasonló teszteket az Egyesült Államokban, a Wing az első, amely légitársaságként élesben működtetheti a pilóta nélküli repülőeszközzel való kiszállítást. Státusza miatt a cégre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a charter járatokra, ami azt jelenti, hogy végezhet teherszállítást, és nagyobb távolságokat is megtehet, mint a drónos versenytársai.

Sorra hódítják a kontinenseket

A cég ötéves tesztüzem után, idén áprilisban kezdte meg a szolgáltatást az ausztráliai Canberrában is, ahol a többi közt fagylaltot és kávét is eljuttat a megrendelőkhöz. A kisméretű csomagokat a pilóta nélküli repülők kötél segítségével engedik le a vevő kertjébe. A szerkezetek zaja miatt a környékbeliek körében nagy volt a tiltakozás, így a társaság kénytelen volt halkabb járműveket kifejleszteni. A csomagszállító drónokra továbbra is komoly biztonsági szabályok vonatkoznak.

A cég Európában is jelen van, a kereskedelmi bevezetést megelőző próbaüzem tavasszal startol Helsinkiben. A finn fővárost a környezetvédelemhez való hozzáállása és zord téli időjárása is alkalmassá teszi a tesztekre. A Wing szerint ha az északi térségben sikerrel járnak, máshol már könnyű dolguk lesz. A társaság 10 percen belüli kiszállítást ígér 10 kilométeres körzetben a másfél kilogrammos vagy ennél kisebb súlyú csomagokra. A szolgáltatás a próbaidő alatt ingyenes lesz.

Forrás:

BBC