Az Amazon a lakásokba is bevinné a csomagokat

Kapcsolódó cikkek

Az Amazon a lakásokba is bevinné a csomagokat

Az Amazon a lakásokba is bevinné a csomagokat

logisztika

3 perc

Az online kereskedelmi óriás állítólag olyan csengőn dolgozik, mely egyszeri belépést engedne a futároknak, hogy ne kelljen az ajtó előtt hagyniuk a csomagot.

Elsőre talán ijesztőnek tűnhet a szituáció, de példának okáért az intelligens zárakat gyártó August már most is lehetőséget biztosít hasonlóra. A technológia nemrég éppen azért került előtérbe, mert a CNBC értesülései szerint az Amazon partneri kapcsolaton dolgozik a Phrame-mel.

A cég olyan rendszámtáblák gyártásával foglalkozik, melyek mögött egy biztonságosan elzárt tárolórekeszben akár a slusszkulcsot is el lehet rejteni. Tekintve, hogy ezt a tulajdonos távolról is tudja vezérelni, így kinyithatja a futár számára is, aki az autó csomagtartójába helyezheti a megrendelt árut.

Webáruházak: az ingyenes kiszállításra vevők a magyarok

Ahogy az a Verge beszámolójából kiderül, az Amazon emellett most olyan megoldást is bemutatott, mely hasonlóra képes a bejárati ajtók esetében is. A Key elnevezésű szolgáltatás részeként a felhasználók okoszárakat és beltéri biztonsági kamerát is beszerezhetnek.

A futárok egy ideiglenes kód segítségével juthatnak be a lakásba (természetesen alapos ellenőrzés után). A kamera képének köszönhetően pedig a vevő távolról is igazolhatja, hogy az ajtó csak annyi időre nyílt ki, míg lehelyezték mellé a csomagot. A szolgáltatás segítségével a felhasználó ráadásul nemcsak kiszállítás esetén adhat ideiglenes belépési engedélyt, hanem akár takarítóknak, barátoknak és családtagoknak is biztosíthatja a bejutást.

Az Egyesült Államokban az őrizetlenül hagyott csomagok számítanak jelenleg az egyik legnagyobb problémaforrásnak a házhozszállítások során. Ilyenkor nemcsak az időjárás rongálhatja meg a csomagot, hanem a tolvajok is felkaphatják a sokszor igen drága elektronikai eszközöket. Natalie Berg, a Planet Retail RNG kereskedelmi tanácsadócég elemzője szerint az ilyen esetek nemcsak az anyagi károk miatt kellemetlenek, hanem a márkára is rossz fényt vetnek.

Hogy milyen gyakoriak az ilyen típusú lopások, arról a szállítócégek nem bocsátanak rendelkezésre pontos adatokat. A saját megoldását hirdető August szerint ugyanakkor 2016-ban 11 millió lakástulajdonos megrendelését tulajdonították el csak azért, mert nem voltak otthon, hogy átvehessék. A Shor Packaging közvélemény-kutatása alapján pedig az amerikai vásárlók harmada járt már úgy, hogy mire hazaért, eltűnt a csomag az ajtó elöl.

Ezen számok tükrében akár kézenfekvőbb megoldás is lehet, hogyha egy rövid időre bemegy a futár a lakásba, ha épp nem vagyunk otthon. Ugyanakkor komoly biztonsági kockázatot is jelenthet, ha valaki illetéktelenül jut hozzá a belépési kódhoz.