CES: az Intel rárepül a légitaxikra

Kapcsolódó cikkek

CES: az Intel rárepül a légitaxikra

CES: az Intel rárepül a légitaxikra

logisztika

4 perc

A Volocopter drón-helikopter hibridje akár teljesen önvezetően is képes utasát egyik pontból a másikba szállítani. A légi járművet az amerikai Intellel történő együttműködés apropóján Las Vegasban is bemutatták.

Már korábban is beszámoltunk a német Volocopter dubaji tesztjéről, amikor ötperces próbarepülésre hívták az ország trónörökösét, Hamdan sejket. Azóta a Daimler által is támogatott cég tovább fejlesztette prototípusát, és a Las Vegasban zajló Consumer Electronics Show szakkiállításán is megmutatják, hogy mire képes az önvezető légitaxi.

Az Intel külön a nagyszínpadon is bemutatta a 18 rotoros helikoptert, ahogy a The Verge megjegyzi, ezzel is megpróbálva kicsit elvonni a figyelmet a vállalat processzoraiban nemrégiben kiderült biztonsági hiányosságokról. Az igazán nagy újdonság azonban az, hogy elkészült a Volocopter 2X, a gyártó első működőképes, sorozatgyártásra alkalmas modellje, mely vélhetőleg hamarosan már utasokat is szállít majd.

A repülő hatótávolsága egyelőre 30 perc. Ez elsőre kevésnek hangzik, ám ha légi utazásról van szó, ennyi idő alatt épp akkora távolságot meg lehet tenni, mely autóval már jelentősen hosszabb és kényelmetlenebb lenne. 

A légitaxi tervezése során a két legfőbb szempont az egyszerűség és a biztonság volt. A gyártó elmondása szerint a teljesen elektromos meghajtásnak köszönhetően a jármű vezetése (hiszen nem autonóm változatokat is gyártanak majd a helikopterből) annyira intuitív, hogy akár egy ötéves is könnyen megértené, hogyan kell irányítani.

A biztonság szempontjából komplex redundáns rendszerek felelnek azért, hogy akár több komponens meghibásodása után is biztonságosan le tudjon szállni a légi jármű. Ha egyszerre elromlik a többlépcsős navigáció, az összes akkumulátor és az összes rotor, akkor a tetőbe épített ballisztikus mentőrendszer egy ejtőernyővel tompítja a zuhanást.

A Volocopter számára nagyszerű lehetőség az Egyesült Államokban, a CES-en bemutatni legújabb modelljüket, így várhatóan a 2020-ra, Dubajba tervezett tesztprogramon túl további partnerkapcsolatokat is bezsebelhetnek a jövőben.