Csúcstechnológia a reptéren: hol kamatoztatható az IoT?

Kapcsolódó cikkek

Csúcstechnológia a reptéren: hol kamatoztatható az IoT?

Csúcstechnológia a reptéren: hol kamatoztatható az IoT?

logisztika

2 perc

A légi közlekedés vitán felül a virágkorát éli napjainkban, az úti célok, a járatok és az utasok számának emelkedésével azonban a reptereken elkerülhetetlenné válik a biztonsági ellenőrzések további szigorítása.

A nyereség javításának reményében, továbbá a fokozódó piaci nyomás hatására, a repterek üzemeltetői a költségek lefaragására és a hatékonyság növelésére kényszerülnek. A kapacitások és az erőforrások viszont végesek, és a hely hiánya miatt egyre inkább a modern technológiák mozdítják elő a napi működés hatékonyabbá tételét. 

Együttműködés tárgyak és emberek között

Okosodik a legforgalmasabb repülőtér

A Dolgok Internete (Internet of Things, IoT), a Big Data, a robotok, a mesterséges intelligencia és a virtuális valóság fokozatosan beépülnek a mindennapokba, valamint az egységes adatgyűjtési platformok és a valós idejű kommunikációs csatornák megjelenése a légi forgalmat is forradalmasíthatja. 

Annak érdekében, hogy a repterek is a lehető legtöbbet hozhassák ki ezekből az innovatív megoldásokból, olyan folyamatokat kell elindítani, melyek egyszerűsítik és felgyorsítják a különböző csapatok, közösségek közötti együttműködést. Ebből a szempontból a fő kihívást az jelenti, hogy ezek a csoportok korántsem homogének, hiszen több különböző szereplőt és érdekeltséget tömörítenek, a légitársaságoktól kezdve a légiforgalmi irányítókon át a kereskedőkig és az utasokig.  

Elsősorban annak a jelentőségét érdemes hangsúlyozni – és ez érvényes a mindennapi működésre, illetve az ügyfélszolgálati feladatok ellátására is –, hogy a különféle eszközök interneten keresztül történő összekapcsolásában óriási potenciál rejlik. Ily módon akár valós időben nyomon lehet követni a készülékek állapotát, de arra is lehetőség nyílik, hogy a helyi szolgáltatások színvonalát javítsák, vagy az utasok reptéri eligazodását jeladókkal segítsék. 

Hol használható még az okostechnológia?

Emellett még hosszasan lehetne sorolni a kiaknázásra váró területeket; legyen szó a digitális marketingről, a valós idejű információmegosztásról, a kifutópályákat és a környezeti viszonyokat feltérképező távoli szenzorokról, az arcfelismerést is alkalmazó kamerákról vagy a teljes mértékben digitalizált irányítótornyokról. Az innovatív megoldásoknak szintén jó hasznát lehet venni a poggyászok kezelésében, az utasok nyomon követésében, valamint a biztonsági ellenőrzések, check-in során – a lehetőségek száma szinte végtelen, hiszen mindig akad fejlesztésre váró terület.

Egyúttal azt is érdemes hozzátenni, hogy ezeket a technológiákat szinte lehetetlen lenne úgy összehangolni, ha azok különböző alrendszerekhez lennének hozzákötve, melyeket mind különállóan kell irányítani és karbantartani. 

Függetlenül attól, hogy a repülőterek milyen digitális eszközöket, platformokat vagy rendszereket vezetnek be, csakis akkor tudják a lehető legnagyobb hatékonyságot elérni, ha megtalálják a megfelelő hálózatot és kommunikációs csatornát. Amennyiben ez az egységes szemlélet elmarad, akkor előfordulhat, hogy a fejlesztések feleslegesen terhelik a meglévő erőforrásokat, sérülékennyé teszik a meglévő rendszert, sőt akár az utazási élményt is negatívan befolyásolhatják – összegezte véleménycikkében Kelly Allen, az Alcatel Lucent Enterprise észak-európai szállítási igazgatója.

Forrás: Internet of Business