Drón viheti házhoz az ételt Dublinban

Kapcsolódó cikkek

Drón viheti házhoz az ételt Dublinban

Drón viheti házhoz az ételt Dublinban

logisztika

1 perc

A tervek szerint még idén elindítják a kiszállításokat.

A drónos házhoz szállításra specializálódott ír startup, a Manna a szintén ír Flipdish online megrendelési platformokat fejlesztő céggel dolgozik együtt a projekt megvalósításán.

Bobby Healy, a Manna alapító-vezérigazgatója külön erre a célra készült eszközökkel oldaná meg a kiszállítást. A terv első lépéseként az autonóm légi járművek 2019 év végéig teljesítenék az első megrendeléseket az ír fővárosban. A projektben a két cégen felül a kiválasztott éttermek vennének még részt.

A Manna ígérete szerint a hamburgert is szállító drónok 80 kilométer/órás sebességüknek köszönhetően három percen belül jutnak majd el az étteremtől a célállomásig. Leszállni nem fognak, helyette egy biológiailag lebomló anyagból készült kötél segítségével engedik le az ételt 10 vagy 15 méteres magasságból.

A Flipdish a technológiai hátteret adná mindehhez. A vállalat közvetlenül az éttermek számára biztosít különféle szoftvereket az online ételmegrendelési szolgáltatásokhoz.

Conor McCarthy, a cég vezérigazgatója elmondta: a közös projektnek köszönhetően drónos szolgáltatást is biztosíthatnak majd a megrendelőiknek. Szerinte ez sokkal gyorsabb és hatékonyabb a „hagyományos” házhoz szállításnál. Nem beszélve a biztonság kérdéséről a biciklis futárok esetén, vagy a környezetszennyezésről, amit például a mopedek használata eredményez.

Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni a szabályozási hiányosságokról. Healy korábban úgy nyilatkozott, hogy az egyeztetés az illetékes hatóságokkal folyamatban van, de azóta nem lehet többet tudni az engedélyekről. McCarthy bizakodó a témában. A két társaság a jövőben az Egyesült Királyságban is szeretne terjeszkedni.

Forrás: