Drónfejlesztő cégbe vásárolta be magát a 4iG

Kapcsolódó cikkek

Drónfejlesztő cégbe vásárolta be magát a 4iG

Drónfejlesztő cégbe vásárolta be magát a 4iG

logisztika

2 perc

Adásvételi szerződést kötött a 4iG Nyrt. és a Rotors and Cams Zrt. (RaC Zrt.). Az üzlet a drónos cég 24 százalékos kisebbségi részvénycsomagjának megvásárlásáról szól, a 4iG szakmai befektetőként jelenik meg a társaságban.

A tulajdonszerzés célja, hogy szoros szakmai együttműködés alakuljon ki a vállalatok között az egyedi pilóta nélküli repülőeszközök (UAV) informatikai és K+F központú fejlesztésében. A Rotors & Cams elsősorban ipari, mezőgazdasági, tudományos és védelmi célú rotor meghajtású drónok tervezésével, gyártásával foglalkozik, de a pilóta nélküli légi járművek elleni védelemre is kínál megoldásokat. A társaság tavalyi árbevétele elérte a 4,3 milliárd forintot.

Több kitörési pontot is lát a 4iG

A Rotors and Cams Zrt. (RaC) a legkorszerűbb technológiák beépítésével egyedi, optimalizált multirotoros, merevszárnyú és hibrid drón-rendszerek fejlesztését, gyártását, valamint drónrendszerek alkalmazását kínálja. A RaC-nak a kisméretű pilóta nélküli jármű gyártáshoz nem kevés hatósági engedélyt és minőségbiztosítási tanúsítást kellett beszereznie.

A társaság főként a térképészet és térinformatika, ipari diagnosztika területén nyújt kiegészítő szolgáltatásokat. Az által tervezett és fejlesztett multirotoros drónok polgári és védelmi, valamint tudományos célú felhasználásra is alkalmasak.

A kőbányai központtal működő cég jelenleg 17 főt foglalkoztat. A fejlesztési és gyártási tevékenységük során több hazai kutatóhellyel, illetve hazai és külföldi szakmai partnerrel működnek együtt. Emellett kiemelten kezeli a megbízható és korszerű eszközök és eljárások fejlesztését, bevezetését, valamint integrálását.

A 4iG Nyrt. szakmai befektetőként vásárolt 24%-os tulajdont a RaC Zrt.-ben. Az informatikai társaság közölte, hogy nagy lehetőségeket lát a távérzékelési adatok mesterséges intelligenciával való adatfeldolgozásában, az ipar 4.0 megoldások és az informatikai képalkotás különböző területein is. A mostani együttműködés pedig segíthet ezen célok kiaknázásában.