Drónflottát építhet ki a UPS a kiszállításhoz

Kapcsolódó cikkek

Drónflottát építhet ki a UPS a kiszállításhoz

Drónflottát építhet ki a UPS a kiszállításhoz

logisztika

1 perc

A vállalat megkapta az FAA szövetségi légügyi hatóság engedélyét egy „drónos légitársaság” kiépítésére.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a következő csomagot már drón teszi le a megrendelők otthonának küszöbére. A mostani tanúsítvány keretében első lépésként egy drónkézbesítő hálózat kiépítését tervezik szerte az Egyesült Államokban. A repülő szerkezetek először a kórházi egyetemi campusokon teljesítenének szolgálatot.

A UPS még idén júliusban folyamodott az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA, Federal Aviation Administration) engedélyéért. A tanúsítványt a drónszállító leányvállalatuk, a UPS Flight Forward kapta meg.

A pilóta nélküli járművek működtetése a repülőgépekhez hasonlóan szigorú szabályozáshoz kötött.

A frissen kapott engedélynek köszönhetően a vállalat gyakorlatilag korlátlan számú drónt üzemeltethet. A gépek a pilóta látóhatárán kívül eső területekre is elrepülhetnek és 55 font (nagyjából 25 kilogramm) súlyt meghaladó rakományt is szállíthatnak. Sőt, mindezt akár éjszaka is megtehetik.

A UPS tájékoztatása alapján a társaság az első, amely teljes egészében megfelelt a vonatkozó szabályozásban foglaltaknak, elnyerve ezzel a kapcsolódó szabványt. Az Amazon Air-nek és az Uber Eats-nek például még nem sikerült mindez.

Áprilisban ugyan az Alphabethez tartozó Wing részére engedélyezték az úgynevezett egypilótás légi fuvarozást, de ez jóval korlátozottabb felhasználást tesz lehetővé. Alapvetően ugyanis azt jelenti, hogy egyetlen Wing alkalmazottra – nem pedig a teljes légitársaságra – bízzák a drónok irányítását. A Wing várhatóan Virginia államban fog ilyen típusú házhoz szállítást végezni.

Forrás: