Drónokat fog futármunkára a Walmart

Kapcsolódó cikkek

Drónokat fog futármunkára a Walmart

Drónokat fog futármunkára a Walmart

logisztika

2 perc

A Flytrex izraeli startup gépei az észak-karolinai Fayetteville-ben kezdték meg az amerikai áruházlánc meghatározott élelmiszereinek és háztartási cikkeinek kiszállítását.

A drónok körülbelül 51 kilométer/órás sebességgel képesek repülni, nagyjából 10 kilométeres távolságot tesznek meg oda-vissza és maximum 3 kilogrammnyi súlyt tudnak szállítani. Utóbbi a Flytrex saját honlapján található kalkulátor szerint „úgy 6-8 hamburgernek” felel meg. A bemutató videóban az látható, hogy a drón 80 méteres magasságból engedi le a csomagot a levegőből, így a kézbesítéshez nem kell leszállnia.

A Flytrex már tavaly megkapta az amerikai repülésügyi hatóság (FAA) engedélyét Észak-Karolinában a házhozszállítások tesztelésére, azzal a kitétellel, hogy a pilóta nélküli repülői csak előre meghatározott útvonalakon repülhetnek nappal, illetve a lakatlan területeken van erre lehetőség.

A Walmart egyelőre nem szolgál túl sok részlettel a programról, így nem lehet tudni, hány drón vesz részt a kísérletben és hogy pontosan mit is kell tennie a megrendelőnek az áru kézhezvétele előtt, van-e például valamilyen ellenőrzési folyamat.

Ami viszont jól ismert, hogy a vállalat már évek óta vizsgálja a drónos kiszállítási lehetőségeket. Az első teszteket még 2015-ben végezték el, 2016-ban pedig a raktárkészletek ellenőrzése céljából kísérleteztek pilóta nélküli repülőkkel. Az ügyfelek kiszolgálása azonban nagyban eltér a belső használattól. Például különféle biztonsági előírásoknak kell megfelelni, nem beszélve a hagyományos szállításhoz viszonyított magas költségekről.

A legnagyobb riválisnak számító Amazon már idén augusztusban megkapta az FAA engedélyét a drónos légitársaságként történő működésre az Egyesült Államokban. Úgy tűnik, a Walmartnak egyelőre nincsenek ilyen céljai, tekintve, hogy a Flytrex gépeit használja a kiszállításhoz. Ezek a tesztek egyébként már az FAA UAS (Unmanned Aircraft Systems) integrációs kísérleti programjának részét képezik. A Walmart továbbá nemrég vezette be új előfizetéses szolgáltatását, a Walmart+-ot, hogy versenybe szállhasson az Amazon Prime-mal.

Habár a légi kiszállítás a közvetlen érintkezés elkerülése miatt különösen vonzónak tűnhet most, a koronavírus-járvány idején, azért az korántsem valószínű, hogy belátható időn belül drónok zümmögnek majd az amerikai utcák felett. Különösen, hogy a Flytrex weboldala szerint légi megoldásait külvárosi használatra tervezték.

Forrás: