Drónoknak épít hálózatot a Huawei

Kapcsolódó cikkek

Drónoknak épít hálózatot a Huawei

Drónoknak épít hálózatot a Huawei

logisztika

2 perc

A Digitális Égbolt kezdeményezés elsődleges célja az alacsony légtér hálózati lefedettségének növelése. A vállalat ezzel kívánja ösztönözni a drónalkalmazások fejlesztését és az alacsony légtér digitális gazdaságának megteremtését.

„A hagyományosan földön zajló tevékenységek közül egyre több történik már a levegőben” – mondta Zhou Yuefeng, a Huawei Wireless Network marketingvezetője. „A jelenlegi távközlési állomásokat azonban még arra tervezték, hogy a földön lévő embereket és tárgyakat szolgálják. Az alacsony légtér drónjait jelenleg visszatükrözött jelzések és melléknyalábok segítik, ami miatt súlyos jelzavarokkal küzdenek” – emelte ki a szakember. 

Hazánkban is hódítanak a drónok

Zhou szerint a jelenlegi hálózat csupán néhány drónalkalmazást támogat a 120 méter alatti légtérben, a hálózat kiépítése pedig az első lépés az innováció felé. A vállalat új kezdeményezésének célja a lefedettség biztosítása a 300 méter alatti légtérben, valamint a fejlett tesztkörnyezet létrehozása.

A projekt támogatja továbbá a rossz ráláthatóságú (NLOS) repülésirányítási verifikációt is, és a nagy mennyiségű adatátvitelt annak érdekében, hogy létrejöhessen az alacsony légterű digitalizált gazdaság. 

Az 5G hoz majd áttörést

A technológiai hátteret és a gördülékeny kommunikációt az eszközök és irányítójuk között a jövőben az 5G (ötödik generációs) telekommunikációs technológia jelenti. Az új, ultramagas sávszélességgel, rendkívül alacsony késési/várakozási idővel, magas szintű megbízhatósággal és széles lefedettséggel rendelkező hálózat több képességgel látja el a drónokat. Ezzel biztosítva az intelligens légi közlekedésirányítás lehetőségét, míg az újonnan létrehozott digitális légtér átalakítja a városokat. 

A kezdeményezés kezdeti célkitűzése a teszthelyek kiépítése, valamint a mobilhálózat-alapú ügyvitel szabványosításának népszerűsítése a következő év végéig. A második lépésben 2019-ben és 2020-ban szükség lesz éles tesztekre is, ennek a célja a kereskedelmi használat beindítása legalább öt országban. A harmadik lépés, hogy 2020-tól az alacsony légterű digitális hálózatok tömeges kereskedelmi használata is megvalósuljon, valamint biztosítsák a hálózati lefedettséget az alacsony légtér legalább 30 százalékában.

A Huawei Wireless X Labs a technológia gazdasági alkalmazhatósága érdekében létrehozta a Digital Sky Special Interest Group fórumot, amely kormányokat, operátorokat, drónkereskedőket, iparági szervezeteket és további felhasználókat foglal magában. Idén októberben már létrejött a világ első Digital Sky Hub-ja is Sanghajban. A tervek szerint 2018-ban további technológiai fejlesztő központok létesülnek majd, a többi között Európában, Kanadában és Dél-Koreában is.