Drónos kiszállítás: zöld utat kapott a Wing az USA-ban

Kapcsolódó cikkek

Drónos kiszállítás: zöld utat kapott a Wing az USA-ban

Drónos kiszállítás: zöld utat kapott a Wing az USA-ban

logisztika

2 perc

A Google anyavállalatához tartozó cég az első olyan társaság, amelynek sikerült megszereznie a kulcsfontossággal bíró szövetségi légiközlekedési hatóság tanúsítványát.

A légi fuvarozási engedéllyel a jövőben a Wing részt vehet az Egyesült Államokban történő kereskedelmi szállítmányozásban.

A társaság a Medium.com oldalán közölte, hogy a tervek szerint 2019 végéig elindítják a kísérleti programjukat. Szóvivőjük azzal kapcsolatban nem nyilatkozott, hogy a programban hány ember kiszolgálását tervezik, hány drónt fognak használni, illetve, hogy milyen típusú árukat fognak majd kiszállítani.

A drónok képesek önállóan repülni, de elővigyázatossági szempontokból képesített pilótákat helyeznek majd készenlétbe, akik bármikor átvehetik az eszközök irányítását – számolt be róla a CNN Business.

Ausztráliában már élesben repülnek

A Wing az Alphabet ernyővállalat része, és eredetileg egy Google X projektként indult. Az ausztrál kontinensen már 70.000 tesztrepülést és több mint 3.000 sikeres kiszállítást hajtottak végre. Április első felében azt is bejelentették, hogy Canberra egyes külvárosi területein házhoz szállítanak élelmiszereket és egyéb termékeket.

Eddig a drónos csomagszállítás az Egyesült Államokban csak igen korlátozott mértékben volt jelen – főleg, ha összehasonlítjuk a nagyobb külföldi, például ruandai projektekkel. A légi futárszolgálat mellett voksolók úgy vélik, hogy a drónok használata más közlekedési módokkal összehasonlítva csökkenti a szállítási időt és a környezetszennyezés mértékét.

Az ausztrál tesztek során a Wing kiszállítási ideje átlagosan 7 perc 36 másodperc volt. A kereskedelmi dolgozók körülbelül négy percet töltöttek a csomagok előkészítésével, a repülési idő pedig általában mindössze három percig tartott.

A gazdaságba való integrálás a cél, de bőven vannak még akadályok

A drónozás az Egyesült Államok légterében jóval komplikáltabb feladat, hiszen olyan forgalmas, komplex környezetben kell biztonságosan navigálniuk, mint például repterek, alacsonyan szálló helikopterek vagy éppen az alattuk igyekvő gyalogosok.

A kísérleti programot Virginia állam kevésbé sűrűn lakott területén – Blacksburgben és Christiansburgben – fogják elindítani. A cég korábban már tesztelte a kiszállítást Blacksburgben, amikor a diákokhoz burritót „repítettek” a Virginia Tech egyetem területén.  

Az innovatív szolgáltatás része lesz az amerikai közlekedési minisztérium drónkísérleti programjának, amelyet 2017 októberében jelentettek be. A hároméves program bizonyos területeket – köztük Virginiát – jelölte meg a tesztelésre és a fejlesztések előmozdítására. A résztvevők nagyobb mozgásteret kapnak az olyan fejlesztésekkel való kísérletezésre is, mint például az éjszakai repülés vagy az emberek feletti navigálás.

„Ez fontos előrelépést jelent a drónok biztonságos tesztelése és az amerikai gazdaságba való integrálása szempontjából” – nyilatkozta Elaine Chao közlekedési miniszter. Azonban még számos akadályt le kell küzdeni, mire az új típusú kiszállítás az amerikaiak mindennapi életének a részévé válhat.

Rendkívül fontos a többi közt a drónok távoli beazonosításának a biztosítása, hogy a helyi bűnüldöző szervek azonnal tudják, jogszerű-e a repülés, vagy problémákat okozhat. Továbbá az eszközöknek az emberek felett, éjszaka is tudniuk kell biztonságosan repülni, és a nagyobb repülőgépekhez hasonlóan kapcsolódniuk kell egy pilóta nélküli légi forgalomirányító rendszerhez is.

Forrás: