Egyre keresettebbek az önvezető és autonóm robotok

Kapcsolódó cikkek

Egyre keresettebbek az önvezető és autonóm robotok

Egyre keresettebbek az önvezető és autonóm robotok

logisztika

2 perc

A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IRF) 2018-as jelentése alapján jelentős, 162%-os a növekedés a logisztikában használt robotok értékesítése terén.

Tavaly 69 ezer logisztikai rendszert telepítettek, ami az adott időszakban szakmai területeken alkalmazott robotok 63%-át teszi ki. Az IFR 2018-ra még ennél is nagyobb növekedést jósol: az előrejelzések szerint 2018-ban a logisztikai rendszerek száma 66%-al fog emelkedni, ami összesen 115 ezer eladott egységet jelenthet. 2019 és 2021 között az összetett éves növekedési ráta (CAGR) 18% körül várható, ami azzal jár, hogy az ebben az időszakban értékesített logisztikai rendszerek száma el fogja érni a 485 ezer egységet.

Thomas Visti, a dán Mobile Industrial Robots (MiR) vezérigazgatója kiemelte, hogy az utóbbi években a vállalatok elkezdték felismerni a belső logisztika automatizálásában rejlő hatalmas potenciált.

„Az  automatizáció első célpontjai a gyártási folyamatok voltak, viszont sok esetben még a magas szinten automatizált üzemekben is az anyagmozgatást manuálisan végezték, rosszul kihasználva a munkatársak idejét. A mai modern gyárterületek forgalmas és dinamikus terek: emberek, gépek, raklapok és egyéb akadályok bukkannak elő olyan helyeken, ahol azelőtt szabad utak voltak. A mobil robotok viszont különösen jól beleillenek az ilyen környezetbe. Együttműködő, önálló tájékozódásuknak köszönhetően az anyagmozgatás rugalmassá és könnyedén igazíthatóvá válik, extra költségek vagy a meglévő folyamatok megszakítása nélkül. Ráadásul mindezek mellett biztonságosan dolgoznak az emberi alkalmazottak mellett is” – nyilatkozza Thomas Visti.

A munkaerőhiányt is mérsékelhetik

A Mobile Industrial Robots növekvő érdeklődést tapasztal a belső szállítási folyamatok automatizálása terén a közép-kelet-európai régióban is.

„Egyre több vállalat veszi észre, hogy szükség van a belső logisztikai folyamatok optimalizálására, és ezt az igényt a jelenlegi munkaerő-piaci helyzet is alátámasztja. Úgy véljük, hogy az autonóm mobil robotok, melyek közvetlenül képesek emberekkel együttműködni, jelentős mértékben fognak hozzájárulni a logisztikai rendszerek piacának növekedéséhez, ahogyan azt az IFR is jósolja az elkövetkező évekre nézve” – mondta Jesper Sonne Thimsen, a vállalat régiós értékesítési vezetője.