Élelmiszerbiztonság: így segíthet a nyomkövetés

Kapcsolódó cikkek

Élelmiszerbiztonság: így segíthet a nyomkövetés

Élelmiszerbiztonság: így segíthet a nyomkövetés

logisztika

2 perc

Az egyre pontosabb pozicionáló vagy más paramétereket mérő szenzorok nemcsak a szállítás, hanem a gyártás és a tárolás során is segíthetnek az élelmiszeriparban is.

Ma már gyakorlatilag minden termék útja nyomon követhető a megrendeléstől kezdve a házhoz szállításig, hiszen a különféle szenzorok segítségével meghatározható a pontos lokáció vagy akár a hőmérséklet, páratartalom is. Mindez pedig kiemelkedően fontos az élelmiszerek esetén, hiszen így azok mindig biztonságos határokon belül tarthatók, racionalizálható a készletgazdálkodás és valós idejű információk nyerhetők a különféle szállítási, raktározási pontokon.

Az élelmiszerbiztonság monitorozása

Egy étteremtulajdonos számára a fertőzött, ételmérgezést okozó élelmiszerek azonosítása nélkülözhetetlen, amikor pedig mégis bekövetkezik a baj, kiemelten fontos tudnia, hogy mely élelmiszerek érintettek. Márpedig az M2M (Machine-to-Machine) és az IoT (Internet of Things) segítségével akár percről percre nyomon követhető az alapanyagok útja, így az is látható, hogy a járművek rakterében megfelelő-e a hőmérséklet, valamint hogy minden rendben történik-e a szállítás során.

Robotgyümölcs ellenőrzi a szállítók munkáját

Az Egyesült Államokban már 2011-ben bevezettek egy olyan élelmiszerbiztonsági törvényt, melynek célja a közegészségügy védelme az élelmiszer-biztonsági program megerősítésével.

Az érintett vállalkozások így a HACCP-rendszer (nemzetközileg elfogadott élelmiszerbiztonsági előírások) mintájára kötelesek megfelelő felügyeleti rendszereket kialakítani, a megfelelőségüket igazoló dokumentációt legalább két évre visszamenőleg kell megőrizniük.

A Dolgok Internete segítségével hatékonyan összegyűjthetők ezeknek az információknak egy része is, és az élelmiszerek megfelelő kezelése további adatokkal, mérésekkel is alátámasztható. Ha pedig mégis hiányosságra derül fény, akkor a nagy mennyiségű adatokból ez is könnyebben kiszűrhető vagy visszakereshető. A cikket hamarosan folytatjuk.

Forrás: FoodProcessing