Elindult az első drónos házhoz szállítás Ausztráliában

Kapcsolódó cikkek

Elindult az első drónos házhoz szállítás Ausztráliában

Elindult az első drónos házhoz szállítás Ausztráliában

logisztika

1 perc

A Google anyacége, az Alphabet tulajdonában álló Wing cég Canberra mintegy 100 háztartásába repteti házhoz a megrendelt pizzát, kávét és gyógyszert. A drónok kisméretű csomagokat szállítanak, amelyeket megérkezéskor kötél segítségével eresztenek le a vevő kertjébe.

A társaság 2014 óta teszteli Ausztráliában a pilóta nélküli repülőit, a lakók pedig azóta tiltakoznak a gépek által keltett zaj miatt. A kontinens repülési hatósága ugyanakkor megvizsgálta a tesztelés alatti biztonsági történéseket és a működési terveket, ezután adta meg az engedélyt a kereskedelmi szolgáltatás megkezdésére.

Vizsgálataik szerint a Wing drónos kiszállítása nem veszélyezteti sem a lakosokat, sem más repülőket. Az engedélyhez azonban több feltételt is fűzte, például a szerkezetek csak napközben, hétvégén pedig reggel 8 után repülhetnek, valamint nem szállhatnak főutak és tömegek felett.

Már a próbaüzem alatt érkeztek panaszok Canberra Bonython elővárosának lakosaitól, akik még kampányt is indítottak a cég működésének megakadályozása érdekében. A Bonython Against Drones nevű kezdeményezés tagjai a légi járművet hangosnak és bosszantónak találják, és zavarja őket, hogy szerintük mind a közeledő, mind a távolodó drónok zaja már messziről hallatszik. Honlapjukon azt írják, a kiszállítást végző repülőeszközök sokáig lebegnek a terület felett, és a gépeknek olyan a hangja, mint egy rendkívül hangos porszívónak.

A cég válaszában beszámolt arról, hogy azóta kifejlesztették a robotrepülő csendesebb változatát is. A hatóságok pedig úgy döntöttek, hogy a Wingnek ezt a megoldást kell használnia a rendelések teljesítése során.

A startup már Európában is jelen van, a kereskedelmi bevezetést megelőző tesztüzem tavasszal startol Helsinkiben. A társaság 10 percen belüli kiszállítást ígér majd 10 kilométeres körzetben a másfél kilogrammos vagy ennél kisebb súlyú csomagokra. A szállítás a próbaidő részeként ingyenes lesz.

Forrás:

BBC