Eljött az ideje a járműflották fejlesztésének

Eljött az ideje a járműflották fejlesztésének

Eljött az ideje a járműflották fejlesztésének

logisztika

3 perc

A korszerű, gépek közötti kommunikációra épülő készülékek segítségével a szállítmányozó vállalkozások többi között ellenőrizhetik, merre járnak a sofőrjeik, csökkenthetik az üzemanyag-fogyasztást és optimalizálhatják a munkafolyamatokat.

Ma már számos olyan technológia létezik a piacon, amely lehetővé teszi a flottamenedzsereknek és hadiipari szolgáltatóknak, hogy napi működésüket többféle aspektusból is mérjék, dokumentálják és elemezzék. A vállalkozások ellenőrizhetik, hogy merre járnak a járműveik, leszoríthatják az üzemanyag-felhasználási költségeiket, javíthatják a vezetők biztonságát, továbbá elégedettebbé tehetik az ügyfeleiket azáltal, hogy átgondoltan ütemezik a munkafolyamatokat.

Hagyományosan a járművekbe épített telematikai készülékek eredményesnek bizonyultak abban, hogy a flottakezelő cégek megfelelő módon irányítsák és mérjék a működésüket. Mindemellett az ügyfelek elvárásainak növekedése és az élesedő piaci verseny kikényszeríti azt, hogy a szolgáltatók is igazodjanak ezekhez a követelményekhez és az új kihívásokhoz.

Még több újdonság a flottamenedzsmentben >>A vállalatok számára szükségszerűvé válik a szerződéses alkalmazottakat felvétele, hogy lépést tudjanak tartani a szolgáltatások minőségi javulásával. Ez abból a szempontból is alapvető fontosságú, hogy költséghatékony módon tudják kezelni a rendelkezésükre álló erőforrásokat, így egyre inkább a lízingelt és a dolgozók tulajdonában lévő járművek válnak uralkodóvá a piacon – írja az M2M Now.

Emiatt jelentős igény mutatkozik az intelligens flottamenedzsment megoldások iránt, hogy a szállító cégek hatékonyan irányíthassák az alkalmazottaikat és a járműveket, optimalizálják a munkafolyamatokat és megfeleljenek szolgáltatói kötelezettségeiknek.

Az Aberdeen Group tanulmánya szerint több mint a fele azoknak a szervezeteknek, amelyek úgynevezett hibrid, tehát kevert munkaerő-állománnyal rendelkeznek (ide értve az állományban lévő, valamint a bérelt dolgozókat is) az elsődleges prioritások közé sorolja, hogy még többet fektessen be a korszerű technológiai eszközökbe. Az új megoldások például azt is lehetővé teszik, hogy a társaságok olyan valós idejű információkhoz jussanak, amelyekre korábban nem volt rálátásuk.

Hat M2M-tipp a céges autóflottákhoz >>A könnyen beüzemelhető, úgynevezett „plug and play” megoldások kifejezetten hasznosak azoknak a szervezeteknek az esetében, amelyek gyakran lízingelnek járműveket és sok szerződéses alkalmazottjuk van. Ezeket az M2M-es készülékeket könnyen be lehet szerelni, vagy el lehet távolítani a járművekből, sőt át lehet tenni egyik autóból a másikba.

Ez egyrészt minimális költségekkel jár, ráadásul pontosan azokat az előnyöket nyújtja, mint a hagyományos, vezetékes flottamenedzsment rendszerek. Valós időben lehet figyelni, hogy a járművek hol járnak, milyen a sofőrök vezetési technikája, de a korszerű eszközök felhívják a figyelmet arra is, ha az autók meghibásodnak, hiszen nyomon követik a műszaki állapotot is.

Napjainkban már egyre több cég építi be a munkafolyamataiba mobiltelefonos alkalmazásokat is, amelyek segítségével a technikus megoszthatják, tárolhatják és ellenőrizhetik a vezetőikre vonatkozó adatokat. Ez tehát egyfajta „virtuális kapcsolatot” hoz létre a sofőrök és a belső munkatársak között, akik így a háttérből informálhatják és adhatnak utasításokat a dolgozóknak.

Az okostelefonos alkalmazások egyebek között tárolják az elvégzett munkákra vonatkozó adatokat, miközben a jövőbeli feladatokról is áttekintést nyújtanak. Ha például a diszpécser egy applikáción keresztül követi a folyamatokat, és befogad egy újabb munkát, akkor a sofőr a telefonban lévő navigációs rendszer segítségével találhatja meg a különböző munkák közötti optimális útvonalat, csökkentve az üzemanyag-fogyasztást és az utazás idejét.

Forrás: M2M Now, az eredeti cikk szerzője John Cameron, a Trimble Field Service Management vezérigazgatója