Fej nélküli robot segíthet a cipekedésben

Kapcsolódó cikkek

Fej nélküli robot segíthet a cipekedésben

Fej nélküli robot segíthet a cipekedésben

logisztika

1 perc

Az elsőre kissé bizarr látványt nyújtó gép jól jöhet a logisztika területén és a házhoz szállításnál is.

Az amerikai Agility Robotics által tervezett Digit kétlábú humanoid robot elsősorban a manuális munkákban jeleskedik. A szerkezet a többi között képes levenni dobozokat a polcokról, majd felpakolni azokat a teherautókra.

A gyártócég 20 millió dolláros befektetést kapott a fejlesztésre, és készen állnak a robot nagyobb mennyiségben történő gyártására is.

Habár Digitnek két karja és két lába van, de a fej hiánya és a hátrafelé hajló, kissé berogyasztott térd ugyanakkor némi illúzióromboló hatást kelthet. Viszont pont utóbbi teszi lehetővé, hogy a lépcsőfokok és a járdaszegélyek se jelentsenek számára akadályt.

Mivel a robot nehéz csomagokat is képes cipelni, így jó szolgálatot tehet a raktári dolgozókkal való együttműködésben, de futárként is megállhatja a helyét.

Ezenfelül különféle munkaigényes feladatokat – például bizonyos szállítmányok ki- és berakodását – is elvégezheti, és veszélyes helyeken is jól használható. Ráadásul összecsukott állapotban akár egy gurulós bőröndben is átszállítható egyik helyszínről a másikra.

A cég szerint a szerkezet működtetésének előnye, hogy más hasonló gépekhez képest energiahatékonyabbnak bizonyul, akkumulátorának élettartama hosszabb a szokásosnál.

A Digit megalkotása mögött két évtizedes kutató- és fejlesztőmunka áll. A humanoid robot dinamikus mozgékonyságának köszönhetően az egyenetlenebb terepen is jól boldogul.

A fejlesztést 2020 júliusától kezdték el értékesíteni, de nincsenek pontos információk az árakról. Egyes források szerint 250.000 dollárért lehet hozzájutni a gépi munkatárshoz. 

Forrás: