Felpöröghet a robotokkal végzett automatizálás

Kapcsolódó cikkek

Felpöröghet a robotokkal végzett automatizálás

Felpöröghet a robotokkal végzett automatizálás

logisztika

3 perc

Az ABB jelentése rávilágít a robotika és az automatizálás szerepére a covid-19-járvány miatt még erőteljesebben jelentkező kihívások kezelésében és lehetőségek megragadásában, legyen szó a munkaerőhiányról, a termékek többcsatornás forgalmazásáról vagy éppen az e-kereskedelemről.

A logisztikai ipar jövőjével foglalkozó tanulmányban részletesen kifejtik, hogy miként fokozza a pandémia a szektor robotikai és automatizálási beruházásait, miközben még inkább ráerősít a hosszú távon érvényesülő ágazati tendenciákra.

Az elemzés azután készült el, hogy a svájci-svéd konszern globális felmérést végzett logisztikai- és fuvarcégek körében, melyben a válaszadók 91,5%-a nyilatkozott úgy, hogy működésére hatott a koronavírus-járvány. 2020 elején a vállalatok hirtelen azzal szembesültek, hogy az online rendelések és a házhoz szállítás ugrásszerű növekedése óriási keresletet támaszt a legkülönfélébb áruk iránt.

Ugyanakkor valahogy pótolniuk kellett az önkéntes karantén, a kormányzatok által elrendelt szociális távolságtartás és hasonló tényezők miatt kieső munkaerőt. Következésképpen a társaságoknak át kellett alakítaniuk munkafolyamataikat, miközben egyre inkább a robotika és az automatizálás felé fordultak.

Tízből kilenc logisztikai és fuvarcég jelezte, hogy a világjárvány negatívan befolyásolta működését.

„A jelentés kiemeli, milyen mélyreható változások játszódnak le a logisztikai iparban, melyek mind a robotokon alapuló automatizálás felgyorsításának irányában hatnak. Logisztikában érdekelt ügyfeleink mindinkább ráébrednek arra, hogy ezen megoldások alkalmazása valós értéktöbblettel ruházza fel vállalkozásukat. Továbbá lehetővé teszi számukra, hogy gyorsan eleget tegyenek a fogyasztók és a piac változó igényeinek, miközben a munkavállalók egészségmegőrzésében is szerepet játszik azzal, hogy a kockázatosabb munkák automatizálás révén védelmet kínál a megfertőződés kockázatával szemben” – mondta Marc Segura, az ABB-csoport fogyasztói szegmenssel és szolgáltató robotikával foglalkozó alelnöke.

Már a járvány kitörése előtt megfigyelhető volt, hogy a kiskereskedelem és a logisztikai ágazat mind jobban távolodik a vásárlás hagyományos bolti formájától, az emberek többsége szívesebben vásárol az interneten keresztül. Az Európai Unióban 2019 áprilisa és 2020 áprilisa között 30%-kal nőtt az internetes értékesítés nagyságrendje, de hasonló mértékű növekedés volt tapasztalható az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Kínában is, ami egyre nagyobb igényt támasztott a raktári automatizálás, ezen belül a robotika iránt.

  • A raktárak automatizálását szolgáló beruházások esetében a várakozások szerint 2023-ig 12,6%-os összetett éves növekedési rátával (CAGR) lehet számolni.
  • Miközben a komissiózó robotok iránti kereslet ezen belül is kiugróan magas, 98,7%-os CAGR növekedési ütemet mutat.

Ezenkívül a globális kereskedelempolitikában bekövetkezett változások, a személyre szabott termékek iránti fogyasztói kereslet változó jellege, valamint a következő vagy akár aznapi kiszállítás iránti elvárás a korábbi hozzáállásuk átgondolására késztették a piac előrelátó szereplőit.

A tanulmány bemutatja azt is, hogy miként lehet a fejlett technológia a cégek segítségére munkavállalóik támogatásában, a termelékenység növelésében, a többcsatornás termékforgalmazás gyakorlati megvalósításában és az e-kereskedelem növekedésében rejlő lehetőségek kiaknázásában.

Így például az ABB modulrendszerű megoldásai problémamentesen integrálják a megfelelő technológiákat, és egyes kulcsfontosságú területeken – köztük a komissiózásban, a palettázásban, a raklapok ürítésében és ismételt feltöltésében, a robotizált tárolási és előhívási rendszerek terén, valamint a szingulációban és a termékek osztályozásában – már most is javítják a munkateljesítményt. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy a logisztikai szektor vállalatai tovább fokozzák működésük hatékonyságát, rugalmasságát és eredményességét.