Földön ragadhatnak az okosbőröndök

Kapcsolódó cikkek

Földön ragadhatnak az okosbőröndök

Földön ragadhatnak az okosbőröndök

logisztika

2 perc

Több amerikai légitársaság is aggódik az intelligens bőröndökbe épített akkumulátorok gyulladásveszélye miatt, így több modell esetében is tiltják a gépeiken való szállítást.

Az elmúlt évek során mi is bemutattunk többféle okosbőröndöt is. A poggyászok közös jellemzője a hagyományos használaton túl, hogy digitális funkciókkal is rendelkeznek. Idesorolhatóak az ujjlenyomattal nyitható zárak, a beépített hangszóró vagy akár a nagyméretű powerbank, mely segítségével feltölthető a felhasználó telefonja vagy akár laptopja.

Lebutított bőröndök

Poggyász vagy bomba? Az okosbőrönd buktatói

Ez utóbbival akadt problémája az American Airlinesnak. A cég közleményben jelentette be, hogy január 15-étől a járataikon nem adható fel olyan okosbőrönd, mely rögzített akkumulátorral rendelkezik. Tekintve, hogy tavaly számos légitársaságnak meggyűlt a baja a robbanékony Samsung Galaxy Note 7-esekkel, érthető az előzetes félelem.

Az intézkedés előírja, hogy az utasok csak akkor adhatják fel a raktérbe az ilyen típusú poggyászukat, ha abból az akkumulátort előzetesen kivették. Ha erre nincs lehetőség, akkor az utazótáska nem repülhet (hacsak méreteit tekintve nem fér bele a kézipoggyász kategóriába). Az intézkedés így számos gyártó termékét egy az egyben kizárja a repülésből, ami „hazavághatja”az amerikai értékesítéseket.

Az American Airlines után a Delta és az Alaska is hamar hasonló szabályozást mutatott be, és a CNN értesülései szerint a United Continental és a Southwest is erre készül. Tekintve, hogy ez az öt légitársaság fedi az Egyesült Államok légi utasforgalmának 80%-át, aggasztó jövő elé néz a digitális funkciókkal felszerelt bőröndök piaca.

Diszkriminált gyártók?

Tomi Pierucci, az érintett Bluesmart vezérigazgatója szerint botrányos az új szabályozás. „Ha betiltják az okosbőröndöket, hasonlóképp ki kéne zárni a repülésből a laptopokat, kamerákat és okostelefonokat, hiszen ezek mindegyike okozott már tüzet a repülőkön. Ennek ellenére csak a poggyászoknál vezetik be ezt a tiltást, miközben ezekkel a bőröndökkel még nem történt hasonló incidens” – tette hozzá a cégvezér.

Ugyanakkor számos társaság, amely kivehető aksit szerelt a termékeibe, érintetlen marad az ügyben. Egyelőre nem tudni, hogyan reagálnak majd a gyártók, panaszt nyújtanak be a szakmai szervezeteknél, vagy utazótáskáik új változatával próbálnak majd megfelelni az intézkedéseknek.

Forrás: TechCrunch