Így hoz új irányokat a hajózásban az IoT

Kapcsolódó cikkek

Így hoz új irányokat a hajózásban az IoT

Így hoz új irányokat a hajózásban az IoT

logisztika

2 perc

A Dolgok Internete, vagyis az egymással interneten keresztül összekapcsolt berendezések és eszközök átformálhatják a vízen történő szállítás folyamatát is. Az okostechnológia megváltoztathatja a szállítmányozás menetét, de akár teljesen új üzleti modellek kialakításában is szerepet játszhat.

Intelligens megoldások a tengeri kikötőkbenDennis Dortland, a Portbase holland kikötői rendszer innovációs tanácsadója úgy véli, a Dolgok Internetére (Internet of Things, IoT) inkább ernyőfogalomként kell gondolni. Bár a kifejezés nem olyan régóta került be igazán a köztudatba, de valójában már megannyi fejlesztés elkészült, és számtalan gyakorlati megoldás is született és működik – ezek pedig mostanra álltak össze „nagy egésszé”.

Az elemzés a kulcs

Szerinte a Dolgok Internete egymással összefüggő adatokat és eszközöket jelent, a lényeg pedig a megfelelő elemzésben rejlik. Példának egy hidat említett, amely beépített szenzorainak köszönhetően képes monitorozni a hőmérsékletet, a süllyedés és a forgalom mértékét, így karbantartása előre megtervezhetővé válik. A rezgések alapján kiszámítható, hogy milyen előjelei lehetnek egy nagyobb problémáknak, így még időben megtehetők a szükséges intézkedések. Ezzel pedig akár jelentős költségmegtakarításra is szert lehet tenni. Nem is beszélve a logisztikai folyamatokról, ahol az IoT segítségével minden nyomon követhető, így baj esetén a rakomány is kevésbé sérülhet, és alacsonyabb lehet az ebből adódó kár mértéke is.

Az intelligencia előmozdítása

„Az 'okos' módszerekkel csökkenthető a különféle eszközök állásideje, ugyanakkor maximalizálható a berendezések kihasználtsága. Mindez technikai, kereskedelmi és működési előnyökkel járhat, ugyanakkor a valós értéke még ennél is sokkal nagyobb” – véli KD Adamson, a Futurenautics Group ügyvezető igazgatója. Szerinte a jövő kikötője az intelligens közlekedési rendszer része lesz. Nem csupán a hajók válnak majd csatlakoztatottá, hanem a kapcsolódó applikációk révén a termelékenység és a hatékonyság is növelhetővé válik.

A várakozások más gyökeres változásokat is vizionálnak: teljesen átalakulhatnak a logisztikai működési modellek, és automatizálttá válhatnak a különféle közlekedési módok. Példaként a szakember a szolgáltatásalapú üzleti gondolkodást említette.

Ha például egy cég jelenleg mosógépeket gyárt, akkor a jövőben érdemes úgy gondolnia a saját működésére, hogy a mosás szolgáltatását biztosítja vásárlóinak. Ez a szemlélet újabb utakat nyithat meg a vállalat előtt a hatékonyság növelésére. „Hasonlóan komplett átalakulás vár a kikötőkre és a szállítmányozásra mint iparágra is. A kérdés már csak az, ki mennyire lesz nyitott az új típusú megoldásokra” – tette hozzá Adamson.

Forrás: Port Strategy