Így járul hozzá az IoT a logisztikai ipar fejlődéséhez

Kapcsolódó cikkek

Így járul hozzá az IoT a logisztikai ipar fejlődéséhez

Így járul hozzá az IoT a logisztikai ipar fejlődéséhez

logisztika

2 perc

A Dolgok Internete azáltal, hogy egyre több tárgy képes az internethez kapcsolódva működni és emberi beavatkozás nélkül adatokat megosztani, átformálja a legtöbb iparágat.

A következmények az önvezető autóktól az orvosbiológiai szenzorokig igen jelentősek, és ahogy az elkövetkező 2-3 évben a világhálóra csatlakozó készülékek száma megháromszorozódik és eléri az 50 milliárdot, egyre több változásra számíthatunk. Érdemes azt is áttekinteni, hogy miként változtatja meg az IoT a logisztikai ipart.

Amit a jövőről tudunk

Az IDC és az SAP közös előrejelzése szerint a Dolgok Internete nagyjából 15 százalékkal növeli a szállítmányozás és az ellátási lánc teljesítményének hatékonyságát. Az innovatív logisztikusok már ennek segítségével fejlesztik a rendszert és az ellátási hálózatot, csökkentik a költségeket, és keresik a nagyobb bevételt hozó lehetőségeket. Hogyan is néz ki mindez a gyakorlatban, és mire számíthatunk a közeljövőben?

Az IoT a raktárban is jelen van

Az elosztási központok a logisztika és az ellátási láncok alapvető részei, tehát az ezekkel kapcsolatos bármilyen fejlesztés, esetleg a folyamatok megváltoztatása komoly hatással bír a költségekre. Mi változott eddig, és mire számíthatunk még? Már most vannak olyan lehetőségek, amelyekben a Dolgok Internete segít a raktározásban, és vannak olyanok, melyekben tovább nő a jelentősége.

Biztonságban az áruk

A raktárak egyik alapvető követelménye a biztonságos áruelhelyezés. A riasztók érzékelői és a biztonsági kamerák már az okosmegoldások segítségével is felfedhetik a lopásokat és védhetik a raktárkészletet. Például, hogyha automatikusan zárhatók az ajtók, és kihelyeznek szenzorokat, illetve fejlesztenek erre egy okostelefonos applikációt, akkor távolról is bármikor értesítést kaphat a raktárvezető a szokatlan mozgásokról. A bejövő adatok alapján pedig azonosíthatók és biztonságosabbá tehetők a megfelelő területek.

Biztonságban a dolgozók

A logisztikával foglalkozó cégeknek természetesen fontos a dolgozók biztonsága is, az intelligens megoldások pedig komoly segítséget jelentenek az eszközök monitorozásában és a munkavédelemben is. A DHL beszámolója szerint például a Union Pacific az Internet of Things alkalmazásával jelzi előre a berendezések meghibásodását, és ezáltal is csökkenti a kisiklások kockázatát. Az amerikai vasúti társaság a sínekre helyezett szenzorok segítségével is ellenőrzi a kerekek épségét, így csökkentve a használatból eredő kisiklásokat, amelyek egyrészt késéseket, baleseteket eredményeznének, másrészt alkalmanként akár 40 millió dolláros kárt is okozhatnának.

A raktározás biztonságossága és a gépek optimalizálása akár azt is eredményezheti, hogy például egy villástargonca már azelőtt figyelmeztethet a defektre, mielőtt bárki használni kezdené. Ráadásul azzal, hogy az okosrendszerek használata csökkenti az emberi beavatkozások szükségességét, a balesetek száma is kevesebb lesz.

Optimalizáció

Bár számos iparág már évek óta alkalmaz ilyen vagy ehhez hasonló technológiákat, de a legjobb eredményt mégis az adja, amikor az összes adat alapján alakul ki teljes kép arról, hogy miként működik egy-egy cég. Az IoT segít tehát a holisztikus, teljes rendszerekre vonatkozó megközelítésben. Az optimális hőmérséklet, a raktárkészlet mennyisége, az eszközök működése mind fontos adatok, amelyek alapján a vállalat elemezheti teljesítményét, valamint javíthatja a biztonságot és a termelékenységet.

A cikket hamarosan folytatjuk.

Forrás: