Jön a mobil robotok inváziója?

Kapcsolódó cikkek

Jön a mobil robotok inváziója?

Jön a mobil robotok inváziója?

logisztika

20 perc

Egy dán feltaláló amerikai kórházi ellátása közben elgondolkodott, hogyan lehetne segíteni a beteghordozók munkáját önjáró robotokkal. Hazament és létrehozta cégét, amely ezt tűzte ki célul. Az ötletből működő eszköz lett – igaz, nem feltétlen csak egészségügyi. Az automata mobil robotok a gyártásban és logisztikában is egyre több helyen bukkannak fel.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Az ipari mobil robotok teljesen új ágát jelentik a robotikának. „Néhány éve kezdődött ezeknek a gépeknek a használata. A berendezések feladata első sorban a logisztikai feladatok ellátása – kórházakban, raktárakban, gyárakban. Gyakorlatilag bármit képesek vinni, és például az üzemek belső logisztikai kiszolgálását is el tudják látni. Ez egy nagyon innovatív, újszerű eszköz, amely képes az emberek között közlekedni, különböző helyekről a megfelelő árukat, gépeket elszállítani a megfelelő helyre. A fejlesztés filozófiája hasonló az önvezető autókéhoz” – összegezte a Trend FM műsorában Borsos Balázs, a B&O Engineering Kft. ügyvezetője. A cég a legnagyobb európai gyártó magyarországi forgalmazója.

Jelenleg túlnyomórészt az ipari húzóágazatok, így az elektronikai és autóipari cégek használnak mobil robotokat.

A gépek akkumulátoros meghajtással működnek, és különböző érzékelőkkel, kamerákkal szerelték fel a gyártók. Így az önállóan guruló szállítóeszközök „látnak”, feltérképezik a környezetüket, és képesek kikerülni az embereket, tárgyakat. Bár hasonló elven működnek, mint az önvezető autók, de a beltéri működéshez nem GPS-t használnak, hanem kamerával készítik el a saját térképüket.

Az ügyvezető hozzátette: a robotok alkalmazását a teherbírás és a beilleszthetőség határozza meg. A nagyobbik berendezésüknek a maximális teherbírása 200 kilogramm, illetve 500 kilogrammot tud húzni.

A műsorban szó volt arról is, hogy Európának jelentős a lemaradása Ázsiához képest. Napjainkban a legjobban robotizált országnak Dél-Korea számít. Borsos Balázs kiemelte Odense városát is. A Debrecen méretű dán településen körülbelül 150 robottechnológiával foglalkozó cég működik.

További részletekért hallgassa meg az M2M Zóna adását!