Már a vezetőfülke is hiányzik a Volvo önvezető kamionjából

Kapcsolódó cikkek

Már a vezetőfülke is hiányzik a Volvo önvezető kamionjából

Már a vezetőfülke is hiányzik a Volvo önvezető kamionjából

logisztika

4 perc

A Vera elektromos járművet a rövidtávú és rendszeres utakra tervezték. A svéd cég szerint használatával gyorsabb és olcsóbb lehet a közúti áruszállítás.

Állandó helyszíneken, például a kikötők környékén a konténerek mozgatása bonyolult és sok munkát igénylő feladat. Ennek a folyamatnak az egyszerűsítésére született meg az új koncepciójármű.

A kamion akkumulátorról működik, és nemhogy nem igényel sofőrt, de a tervezők még fülkét sem alakítottak ki az emberi vezető számára. Ami különlegessé teszi, hogy az eddigi, főleg hosszú utakra tervezett önvezető kamionokkal ellentétben, inkább rövid távokra, sűrűn beépített környékre fejlesztették.

Beszélgetni is tudnak egymással

A maximum 32 tonna terhelhetőségű szerkezetnek egy felhőalapú rendszeren kommunikáló központi kontrollegység jelzi, hogy mit, honnan és hová kell szállítania, a többit pedig megoldja a kamion rendszere külső beavatkozás nélkül. Az utasítás az akkumulátor töltöttségi szintjén, a szállítandó árun, a szervizigényen vagy a specifikus helyszíneken alapszik.

Az egyes gépjárművek a hatékony koordináció érdekében egymással is „beszélgetnek”. A Vera számára szükséges infrastruktúra már létezik, hiszen az autót standard pótkocsi-csatlakozóval és a cég elektromos kamionjaiban is használt erőátviteli rendszerrel (Powertrain) szerelték fel.

„A rendszerünk tulajdonképpen a számos iparágban már használt fejlett logisztikai megoldások továbbfejlesztése. Az autonóm elektromos járművek használata nem jár zajjal és kipufogógáz-kibocsátással, így azok bármikor működhetnek, éjjel vagy nappal a meglévő úthálózatokon is. A megoldás ezáltal lehetővé teszi a már használt eljárásokkal való integrációt és a költségek csökkentését” – foglalta össze a rendszer előnyeit Mikael Karlsson, Volvo autonóm megoldásokat felügyelő alelnöke.

Nagy tervek, de mi lesz belőlük?

Az elmúlt időszakban több startup is jelentkezett elektromos tehergépkocsikkal, köztük az Einride is. A szintén svéd cég járművei azonban – az elképzelések szerint – közepes teherbírásúak és közepes hatótávolságúak lesznek, és egy fix elosztóközpontból juttatnák el az árut távolabbi helyekre. Esetükben ráadásul lehetőség lenne arra, hogy egy-egy bonyolultabb helyzet esetén egy valódi sofőr távolról átvegye az irányítást.

Míg az Einride megoldása valószínűleg még messze van attól, hogy megvalósuljon, a Vera esetében más a helyzet. Mivel a járművet egy szűk, specifikus felhasználási területre tervezték, nagy valószínűséggel már viszonylag hamar megjelenhetnek az utakon.

Forrás: