Még közelebb kerültek a felszálláshoz az Amazon drónjai

Kapcsolódó cikkek

Még közelebb kerültek a felszálláshoz az Amazon drónjai

Még közelebb kerültek a felszálláshoz az Amazon drónjai

logisztika

2 perc

Megkapta az amerikai repülésügyi hatóságtól (FAA) a tesztelésekhez szükséges engedélyt, így az Amazon közelebb került ahhoz, hogy az Egyesült Államokban már drónos légitársaságként üzemeljen.

A hatóság bejelentése szerint a cég így biztonságosan és hatékonyan továbbíthatja a csomagokat a vevői felé akár úgy is, hogy a gépek kikerülnek az operátor látómezejéből. A vállalatnak a szolgáltatásért felelős elnökhelyettese is üdvözölte a döntést.

David Carbon szerint ez azt jelzi, az FAA bízik az Amazon újfajta kiszállításra vonatkozó működési és biztonsági eljárásaiban, és idővel az egész világon elérhetővé válik a megrendelések autonóm légi járművekkel való eljuttatása a vásárlókhoz – írta a Bloombergre hivatkozva a The Verge.

Az erről szóló terveket az online kereskedelmi óriáscég már 2013-ban bejelentette, így elég hosszú időbe telt, mire idáig eljutottak. Kihívást jelentettek számukra a technikai korlátok, valamint az egészségügyi és biztonsági előírások teljesítése.

Az első sikeres repülős szállítás 2016-ban az angliai Cambridge-hez fűződik, ezt azonban nem követte a rendszeres kereskedelmi szolgáltatás. A Bloomberg meglátása szerint még most is sok akadály áll az Amazon és versenytársai előtt, mielőtt elindíthatnák a rutinszerű légi szállításokat. Például az FAA még idén új szabályokat készül hozni a pilóta nélküli repülő szerkezetek tömegek feletti reptetésével kapcsolatban.

Van hol, van mivel, de még várni kell

A vállalat újságírókkal azt közölte, hogy nemsokára elkezdi a teszteket, további részleteket azonban nem árult el ezzel kapcsolatban. A cég tavaly mutatta be szállítóeszközét, amely képes a vertikális, helikopterszerű felszállásra, aztán pedig a repülőgépekhez hasonló haladásra.

A tervek szerint az elektromos gépmadarak egyszerre akár 24 kilométert is képesek lesznek megtenni, és legfeljebb 30 perc alatt odaérnek a célállomásra a kevesebb mint 2,5 kilogramm súlyú csomagokkal. Bár a kezdést korábbra tervezték, a szolgáltatásra még várni kell.

Az illetékes szerv engedélyét más cégek is megkapták már, tavaly április óta például a Wing is nyújthat hasonló szolgáltatást. A Google testvércége akkor úgy reklámozta magát, mint az Egyesült Államok első kereskedelmi drónos szállítója,  és 2019-ben elindította a szolgáltatást Virginia államban. A UPS pedig a Matternet drónos startup céggel közösen juttatja célba a megrendelt egészségügyi termékeket Észak-Karolinában.