Mesterséges intelligenciával nyert a Waberer’s

Kapcsolódó cikkek

Mesterséges intelligenciával nyert a Waberer’s

Mesterséges intelligenciával nyert a Waberer’s

logisztika

3 perc

A 25. MENTA Konferencián 20. alkalommal adta át az IVSZ az informatikai szakma rangos elismerését, a Gyurós Tibor Díjat. „Az év informatikai projektjének” adományozott díjat idén a Waberer’s digitális megújulásával érdemelte ki.

Gyorsabb fuvarok, alacsonyabb költségszint és károsanyag-kibocsátás, javuló versenyképesség – ezt hozta a belső digitális forradalom, amelynek keretében a nemzetközi szállítmányozási vállalat a mesterséges intelligenciára (AI) bízta a fuvarszervezés teljes folyamatát. A Microsoft felhőalapú AI-megoldásával a Waberer’s International iparági rekordot döntött hatékonyságban, csökkenő környezeti terhelés mellett.

A cég kamionjai 2017-ben mintegy 500 millió kilométert tettek meg Európa útjain, így a járművek kihasználtságának romlása vagy javulása, a felesleges várakozás vagy ennek elkerülése egyaránt eurómilliókban mérhető. A működésük lényegét adó fuvartervezési folyamatok a legutóbbi időkig emberi erőre, manuálisan vezetett táblázatokra épültek.

A fuvartervezés kereteit szigorú uniós szabályok adják, de több tucat egyéb tényezővel is kalkulálni kell: ilyen a sofőrök munkabeosztása, a raktárak nyitvatartása vagy az autópályákon kialakuló dugók.  Egy ennyire bonyolult rendszer kritikus üzleti folyamatainak emberi kapacitásokra épülő fejlesztése természetszerűleg korlátozott. Míg korábban a fuvartervező kollégák A3-as lapokra nyomtatott táblázatok és jegyzetpapírok százaival zsonglőrködtek, addig most már a társaság a mesterséges intelligenciára bízta ezt az embert próbáló feladatot.

AI-megoldásokkal is fejlődhetnek a hazai cégek

„A Waberer’s megoldása tökéletes példa arra, hogy szinte minden magyar vállalkozásnál vannak területek, ahol a mesterséges intelligencia sokat javíthat az eredményességen. Ez a magyar gazdaság egészének fontos üzenet” – emelte ki a díj kapcsán Bábel Gabriella, a Microsoft Magyarország megbízott ügyvezetője. Szerinte a projekt ázsióját az is emeli, hogy egy tradicionális, alapvetően nem digitális vállalat hosszú távú sikeréhez és hatékonyságának javulásához járult hozzá az innovatív felhőtechnológia.

A Waberer’s kifejezetten az összetett feladatok kezelésére tervezett technológiában gondolkodott. A logisztikai iparágra specializálódott Nexogen egy cégre szabott, Microsoft Azure-alapú mesterséges intelligencia-szolgáltatás formájában szállította a megoldást. A fejlesztés bevezetése a felméréstől kezdve csaknem egy évig tartott. A felhőalapú, automatizált fuvartervező platform összetett matematikai modellek és algoritmusok segítségével képes hatékonyan és tévedhetetlenül egymáshoz rendelni a sofőröket, a szállítmányokat és az úti célokat.

A Gyurós Tibor emlékére létrehozott díjat több kategóriában osztja ki az Informatikai- Elektronikai és Távközlési Vállalkozások Szövetsége (IVSZ). Az egyéni vezetői teljesítményt honoráló elismerés mellett három másik kategóriában is díjazzák az infokommunikációs technológiai teljesítményeket: az év IKT ötlete/innovációja, 2018 IKT projektje és a digitális oktatás nagykövete.