Nem lesz több eltűnt csomag a reptereken?

Nem lesz több eltűnt csomag a reptereken?

Nem lesz több eltűnt csomag a reptereken?

logisztika

3 perc

Naponta több ezer poggyász tűnik el, szerencsére nagy részük később előkerül, de egy speciális M2M-alapú nyomkövetővel új időszámítás kezdődhetne.

A brazil Recominte és a Telit Wireless Solutions a jövőben közösen dolgozik azért, hogy a reptereken megvalósuljon a csomagok nyomon követése. A SITA felmérése szerint tavaly 1000 utasból nagyjából hét bőröndjével történt valami: vagy rosszul kezelték, vagy elveszett. A szám nem tűnhet nagynak, de világviszonylatban ez több mint 21 millió problémás koffert jelentett. Összességében a késve érkező és az eltűnt poggyászok több mint 2 milliárd dollár többletköltséget okoztak a piaci szereplőknek.

Eddig a nyomon követés több problémába ütközött. Egyrészt a légügyi szabályozás több pontban is tiltotta ennek a lehetőségnek a kidolgozását, másrészt az elektronikus és vezeték nélküli fejlesztések most jutottak olyan szintre, hogy az ellenőrzés az utazás teljes ideje alatt, akár 10 ezer méter magasságban is lehetséges legyen.

Automatikusan bekapcsol a landolásnál

A brazil légiipari gyártó cég M2M, vagyis Machine-to-Machine fejlesztése, a Tracer Tag pontos helymeghatározást ad a csomagról: a légügyi cégeknek és az utasoknak egyaránt. Úgy programozták a nyomkövetőt, hogy a repülés alatt automatikusan kikapcsolja magát, és a landolás után szintén magától kapcsol be. Így a reptéren a várakozás alatt folyamatosan ellenőrizhető, hogy jó gépre kerül-e a csomag, illetve, hogy a megérkezés után éppen hol jár.   

Az eszköz GSM/GPRS-kapcsolatot használ, és a szenzorok szélsőséges hőmérsékleti körülmények között is működnek, így nem okoz problémát, ha az utazás során több óráig akár nulla fok alatt „utaznak”.

Nem kímélték a tesztek során

A Tracer Tag egy olyan kisméretű hordozható eszköz, amely megfelelő GPS-kapcsolat mellett akár egyhuzamban 100 órán keresztül tud működni. A csomagkövetőt nagyfokú rezgéssel, erős ütésekkel, szélsőséges hőmérsékleti és magas páratartalmú körülmények között, illetve alacsony légnyomás mellett is tesztelték. Az érzékelő képes a hirtelen bekövetkezett helyzetváltoztatás és hőmérséklet-változás rögzítésére is, így az esetleges károkozás időrendben is könnyen visszakövethető, és kideríthető, hogy hol esett baja a bőröndnek.

Forrás: M2MNow