Okoseszközök adnak szárnyakat a jövő reptereinek

Kapcsolódó cikkek

Okoseszközök adnak szárnyakat a jövő reptereinek

Okoseszközök adnak szárnyakat a jövő reptereinek

logisztika

3 perc

Dolgok Internete, Big Data, mesterséges intelligencia, robotok és virtuális valóság – napjaink korszerű technológiájának nagy hasznát lehet venni a közlekedés talán legforgalmasabb csomópontjain, a repülőtereken is.

A készülékek távoli vezérlésétől kezdve a légi irányítás modernizációján keresztül az utasok gyors és minden eddiginél részletesebb tájékoztatásáig számos olyan terület kínálkozik, ahol kisebb fejlesztésekkel lehet még inkább finomhangolni a napi működést.  

Fő az óvatosság

Az Internet of Business összefoglalója kiemelte: legyen szó akár a internetre kötött biztonsági kamerákról, a fűtő-, szellőző- és légkondicionálást biztosító készülékekről, vagy az információs kijelzőkről, érdemes valamennyi rendszert egyetlen hálózati infrastruktúráról működtetni és irányítani. Ez egyrészt a költségek szempontjából a leghatékonyabb megoldás, másrészt vállalati szinten sokkal nagyobb rálátást nyújt az egyes részfolyamatok működésére. 

Csúcstechnológia a reptéren: hol kamatoztatható az IoT?

Természetesen itt sem szabad elfeledkezni arról, hogy a gyenge védelemmel ellátott berendezések komoly biztonsági kockázatot jelentenek, és az adathalászok számára egy olyan „kiskaput” nyithatnak meg, amelyen keresztül érzékeny információkhoz juthatnak hozzá. Ahogyan egyre több hétköznapi használati tárgy és mobilkészülék kapcsolódik össze a hálózaton keresztül, úgy válik egyre fontosabbá, hogy ezek az eszközök megfelelő biztonsági hálóval rendelkezzenek. 

Manapság azonban lehetőség van rá, hogy a hálózatot virtuálisan több, egymástól elkülönülő egységre bontsák, ezáltal úgynevezett IoT-karámokat hozva létre. Az egyes „kerítéseken” belül például külön lehet irányítani a forgalmat, vagy ellenőrizni a felhasználók tevékenységét, valamint elsőbbséget lehet adni egyes készülékeknek és alkalmazásoknak. Ezen kívül tartalékolni vagy korlátozni lehet a sávszélességet, bizonyos eszközök feketelistára kerülhetnek, és a gyanús forgalmi mintákat is sokkal könnyebben ki lehet szűrni. 

Jól járnak az utasok, a boltok és az üzemeltető is

A reptereken az okostechnológia segítségével egyszerűbbé válik az utasok mozgásának nyomon követése, a működés optimalizálása, de a vészhelyzetekre adott válaszok is felgyorsulhatnak. A légitársaságok így még kellemesebb utazási élményt kínálhatnak az ügyfeleiknek, egyebek között olyan innovatív jeladóknak köszönhetően, amelyek automatikus figyelmeztetéseket küldenek. Az utasok így már előre értesülnek arról, hogy milyen hosszú várakozási idővel kell számolniuk a biztonsági ellenőrzésnél, a check-in pultoknál, a beszállókapuknál és a csomagszállító-szalagoknál. 

A termináloknál működő üzletek és éttermek arra is használhatják a helyalapú szolgáltatásokat, hogy aktuális ajánlataikat hirdessék, ami segíthet odavonzani a potenciális vevőket. A különböző részlegek valós időben cserélhetnek egymás közt kritikus helyzetekre és akár problémás utasokra vonatkozó információkat – így a megfelelő adat jut el a megfelelő emberhez, éppen abban a pillanatban, amikor szükség van rá. 

A valós idejű információk iránti megnövekedett igény hatására a repterek minden bizonnyal korszerű technológiák bevezetésével igyekeznek majd az adatok szabad áramlását biztosítani. Az olyan fejlesztések, melyeknek részeként okoseszközökkel biztosítják az adatok minél gyorsabb áramlását mind a reptéri személyzet, mind az utasok között, kulcsfontosságú szerepet játszanak majd a jövő közlekedésében. 

Forrás: Internet of Business