Okoslogisztika: robot szortírozza villámgyorsan a csomagokat

Kapcsolódó cikkek

Okoslogisztika: robot szortírozza villámgyorsan a csomagokat

Okos logisztika: robot szortírozza villámgyorsan a csomagokat

logisztika

2 perc

A FedEx Express a kínai Kanton városában állította munkába a DoraSorter nevű, mesterséges intelligenciát használó robotot. A csomagszortírozó gépet a logisztikai robotizálással foglalkozó Dorabottal közösen fejlesztették ki.

A FedEx leányvállalata egyre növekvő számú e-kereskedelmi rendelést kezel a régióban. Ennek érdekében digitalizálják működésüket, és fejlesztik a logisztikai hálózatukat, amelyben az ipari robotok is helyet kapnak.

A FedEx kínai tevékenysége során most először alkalmazza a DoraSortert, amely a cég 5.200 négyzetméteres kantoni e-kereskedelmi szortírozó központjában végzi a munkát.

A fejlesztés része a napi válogatási tevékenységnek, és a be-, illetve kimenő kisméretű csomagokkal egyaránt megbirkózik. Az együttműködő partnerek a jelenlegi feladaton kívül is keresik az újabb felhasználási lehetőségeket, miközben folytatják a gép finomhangolását is.

A körülbelül 40 négyzetméteres területen dolgozó DoraSorter a 10 kilogrammos csomagokkal is megbirkózik, egyszerre akár 100 címet kezel. A robot a speciális, fiókszerűen végződő karjába emeli át a futószalagról a csomagokat, leolvassa a célállomást tartalmazó vonalkódot, majd becsúsztatja a dobozt a megfelelő nyílásba. A gép óránként több mint 1.000 pakkot is képes megfelelően szortírozni.

A fejlesztés szükségességét hangsúlyozta a FedEx Express csendes óceáni, közel-keleti és afrikai működésért felelős igazgatója is. Kawal Preet szerint a régió jövőjében központi szerepet játszó internetes kereskedelemben a címzettekhez való minél gyorsabb kiszállítás miatt szükség van válogatást végző robotokra.

A szakember arra számít, a világ legnagyobb e-kereskedelmi piacát magáénak tudó országban ennek a szegmensnek az értéke 2025-ig elérheti a 3.300 milliárd dollárt.

Forrás: