Robotfutár szállítja ki a pizzát az éhes egyetemistáknak

Kapcsolódó cikkek

Robotfutár szállítja ki a pizzát az éhes egyetemistáknak

Robotfutár szállítja ki a pizzát az éhes egyetemistáknak

logisztika

2 perc

Az európai Starship Technologies fejlesztése a virginiai George Mason Egyetem hallgatóinak az életét könnyíti meg.

A hatkerekű, kiszállításra tervezett, apró járművek a Blaze Pizza, a Starbucks és a Dunkin Donuts rendeléseit teljesítik. A Starship tájékoztatása szerint első szakaszban legalább 25 robotkocsit „alkalmaznak”, a következő hetekben pedig fokozatosan bővítik az állományt. A gépek által teljesített megrendelésekért 1,99 dollár „extra” költséget kell majd fizetni.

Az automatizált futárok maximum 20 fontnyi (azaz kicsit több mint 9 kilogrammnyi) ételt-italt bírnak el. A szerkezeteket évekig tesztelték világszerte, különböző nagyvárosokban olyan partnercégekkel együttműködve, mint a DoorDash vagy a Postmates.

A robotok képesek önállóan közlekedni a járdákon és a járdaszegélyeken, és állítólag az eső vagy a hó sem okoz nekik gondot, valamint éjjel is „látnak”. Külső vázukba épített kameráiknak köszönhetően pedig az emberek és a különféle tárgyak között is könnyedén elnavigálnak.

Az egyetemi hallgatók a Starship – Android és iOS operációs rendszerre egyaránt elérhető – mobilalkalmazásán keresztül adhatják le megrendeléseiket. A vállalat sajtóközleménye szerint a kampusz területén belül bárhová kérhető a teljesítés, a pontos kiszállítási helyszínt egy tűvel kell megjelölni a digitális térképen. Ezt követően a diákok valós időben kísérhetik figyelemmel a kiszállítást.

Ha pedig valaki netalán attól tartana, hogy a pizzája vagy fánkja útközben eltűnik, annak sem kell aggódnia. A guruló dobozokon található zárófedelet ugyanis csak a megrendelést leadó személy nyithatja fel. A robotokat egyébként a kameráin keresztül a Starship szakemberei is folyamatosan monitorozzák, elkerülve ezzel az esetleges lopásokat.

Nem ez az első próbálkozás az egyetemi automatizált kiszállítás területén. A rivális Kiwi szerkezetei ugyanis már tavaly nyár óta teljesítik a megrendeléseket a kaliforniai Berkeley Egyetemen. Decemberben azonban adódott egy kis probléma, amikor az egyik robotfutár kigyulladt.

Forrás: