Robotgyümölcs ellenőrzi a szállítók munkáját

Kapcsolódó cikkek

Robotgyümölcs ellenőrzi a szállítók munkáját

Robotgyümölcs ellenőrzi a szállítók munkáját

logisztika

2 perc

A gyümölcsformájú műanyagházba rejtett szenzorok segítségével a termesztők megbizonyosodhatnak arról, hogy a szállítók valóban megfelelő körülmények között kezelték-e a terméküket.

Már mi is írtunk a BBC One új dokumentumsorozatáról, melynek keretein belül élethűre formált robotállatokba szerelt kamerák segítségével figyelik meg a különböző állatközösségek mindennapjait. A svájci Empa K+F vállalat által fejlesztett Robofruit hasonló megoldást kínál gyümölcsökkel, itt természetesen más a cél, a minőségbiztosítási feltételek monitorozását szeretnék biztosítani a termesztők számára.

Vigyázat, törékeny! Így követheti nyomon a csomagokat

A beépített szenzorok elsősorban a hőmérsékletet mérik, hiszen a gyümölcsszállítás közben a legfontosabb a folyamatos és egyenletes hűtés. Ennek ellenőrzése viszont hagyományosan vagy túl pontatlan, vagy túlzottan időigényes.

Pontatlan akkor, ha csak a szállítóautó belsejébe szerelt hőmérőkre hagyatkoznak, hiszen a hőmérők így eltérő értéket mutathatnak a raktér különböző pontjain. Természetesen más módszerekkel is lehet ellenőrizni az eredményt, például ha minden ládából kivesznek egy almát, és úgy ellenőrzik a belső hőfokot. Ez a megoldás azon túl, hogy időigényes, még mindig nem biztos, hogy kielégítő választ ad, hiszen nem valószínű, hogy minden esetben a láda közepéről vesznek ki egy darabot.

Mindezen problémákon segíthet a műanyag „robotgyümölcs”. A készüléket úgy tervezték meg, hogy pontosan olyan méretű legyen, mint a mérni kívánt fajta átlagos darabjai, sőt a pontos sűrűségre és súlyra is figyeltek a fejlesztők.

A gazdálkodónak nincs más dolga, mint érkezéskor kiemelni az eszközt, beolvasni az adatokat, és akár időtáblázatban lebontva ellenőrizheti, hogy végig egyenletes és megfelelő volt-e a hűtés mértéke. Egyelőre a Robofruit nem tud vezeték nélkül kommunikálni, de a cég épp olyan megoldáson dolgozik, mely egy internetkapcsolat segítségével az egész út során közvetítené a méréseket.

A különböző fajták egyedi igényei és méretei miatt minden esetben külön típusú modellre is szükség van a készülékből. A projektvezető Thijs Defraeye elmondása szerint egyelőre a Jonagold és Braeburn almák, Kent mangók, Navel narancsok és Cavendish banánok formájában gyártják a terméket, de minden bizonnyal várható terjeszkedés még sokféle termékhez.

A robotgyümölcsök technológiája bizonyítja, hogy a Dolgok Internete számos újdonságot, új fejlesztési területet tartogat: ez a fejlesztés arra is érdekes példa, hogy az álcázás módszerei még a szállítmányozásban is kamatoztatható.

Forrás: TechCrunch