Van, ahol futár helyett már robotok viszik házhoz az ebédet

Kapcsolódó cikkek

Van, ahol futár helyett már robotok viszik házhoz az ebédet

Van, ahol futár helyett már robotok viszik házhoz az ebédet

logisztika

2 perc

A Starship Technologies legutóbb az arizonai Tempe városában indította el ételkiszállítási robotszolgáltatását. A vállalat tavaly augusztusban 40 millió dolláros tőkebefektetéshez jutott.

A 2014-ben alapított cég egyébként már tavaly felpörgette az üzletet. Egyik céljuk, hogy 2021 nyár végére már 100 egyetemi campuson vigyék házhoz a megrendelt ételt.

Mivel a koronavírus terjedésével a hagyományos éttermek bezártak, így egyre inkább előtérbe kerülnek az ételfutár cégek. A Starship robotjai Washingtonban már márciusban munkába álltak. Ezt követte a kaliforniai Irvine, majd az Egyesült Királyságban található Milton Keynes, ahol a társaság már 2018 óta jelen van. A tervek szerint a következő hetekben a szolgáltatást további területekre is kiterjesztik.

Ryan Tuohy üzletfejlesztési vezető kiemelte, az érintésmentes átadás iránti igény exponenciálisan nőtt az elmúlt hetekben. Hozzátette, hogy robotjaik immár öt országban végeznek önálló házhoz szállítást.

A gépek akár több mint 9 kilogrammnyi súlyt is elbírnak. A felhasználók a Starship Deliveries alkalmazáson keresztül adhatják le megrendeléseiket. A kiszállítás útját interaktív térkép segítségével lehet nyomon követni. A robot érkezésekor a felhasználók figyelmeztetést kapnak, majd az applikáció segítségével nyithatják ki a tárolódobozt.

A guruló futárok képesek átkelni az úton, felmenni a járdára, de éjjel, esőben és hóban is tudnak közlekedni. Szükség esetén pedig a cég operátorai is át tudják venni felettük az irányítást.

Tempe városában első lépésként 30 darab autonóm robotot helyeztek üzembe, amelyek – több éttermet és lakónegyedet magában foglaló – meghatározott területen közlekednek. A szolgáltatási terület körülbelül két mérföldre fekszik az Arizonai Állami Egyetemtől.

A helyi lakosok egyelőre három étteremből rendelhetnek, de a Starship Technologies ígérete szerint hamarosan további vendéglátóhelyeket és élelmiszerboltokat is felvesznek majd a listára. Továbbá az egyetemek bezárása ellenére folytatják a kézbesítést több amerikai campuson is az „ott ragadt” hallgatók számára.

Forrás: