Távolságtartó kamerákat vet be az Amazon

Kapcsolódó cikkek

Távolságtartó kamerákat vet be az Amazon

Távolságtartó kamerákat vet be az Amazon

logisztika

2 perc

A koronavírus elleni védekezés egyik fontos szabálya a megfelelő távolság betartása.

Az Amazon nemrég mutatta be a mesterséges intelligenciát alkalmazó fejlesztést, amely segít a munkavállalóknak a távolságtartásban. A döntés másik oldala, hogy a cég három alkalmazottja éppen azért perli a munkáltatót, mert szerintük nem gátolták megfelelően a COVID-19 terjedését.

Az elkülönülést segítő Distance Assistant egy tévéképernyőből, mélységszenzorokból és a mesterséges intelligencián alapuló kamerából áll, ezek segítségével követi a dolgozók mozgását és ad nekik valós idejű visszajelzést. Ha a kollégák körülbelül 1,8 méternél közelebb kerülnek, a képernyőn pirosan villogó körök jelennek meg a lábuknál, jelezve, hogy távolodjanak el egymástól. Az önállóan működő eszköz bárhol egyszerűen beüzemelhető, vagy szükség esetén áttelepíthető.

A rendszert az óriáscég néhány épületében már tesztelték, számolt be róla a robotikai részleg alelnöke. Brad Porter a blogbejegyzésben több száz további helyszínről beszélt, ahol az elkövetkező hetekben szintén bevezetik a fejlesztést. A terveik között az is szerepel, hogy a technológiát nyílt forráskódúvá teszik, hogy mások is lemásolhassák és alkalmazhassák a rendszert.

Születtek más megoldások is

Nem az internetes kereskedőóriás az első, amely gépi tanulást használ a távolságtartás elősegítésére. A koronavírus-járvány kitörése óta számos mesterséges intelligenciára épülő videoelemzést és -monitorozást kínáló cég fejlesztett hasonló megoldásokat. A startupok egy része is a fizikai megoldások felé fordult. A karpántok és nyakban viselhető eszközök Bluetooth-jelek segítségével érzékelik a távolságot, és amennyiben szükséges, rezgéssel vagy hangjelzéssel figyelmeztetik a dolgozókat a távolságra vonatkozó előírások betartására.

Adatvédelmi aggályok azért akadnak

Bár ilyen típusú megoldások jól jöhetnek, amikor újra beindulnak a raktárakhoz hasonló zsúfolt munkahelyek, egyes szakértők a személyes adatok gyűjtése, kezelése és tárolása miatt aggódnak. Szerintük ezek a megoldások normalizálják a nagyobb mértékű megfigyelést.

Sok fejlesztés gyűjti az alkalmazottak egész napi mozgását követő részletes adatokat, ami lehetővé teszi, hogy a vezetők a járványra, illetve hatékonyságra hivatkozva gyakorolhassanak nyomást beosztottjaikra.

A monitorozó eszközök alkalmazása az Amazon esetében egyébként is gyanút kelthet a The Verge cikke szerint. A céget ugyanis sokan kritizálják az egységeiben jellemző nehéz munkakörülmények miatt. 2018-ban a vállalat egy olyan karpántot is szabadalmaztatott, amely valós időben követi a dolgozók mozgását, nemcsak direkt utasításokat adva viselőjének, hanem azt is figyelve, hogy a munkavállaló a megfelelő polc vagy tároló felé nyúl-e éppen.