Teljesítette első küldetését a pilóta nélküli helikopter

Kapcsolódó cikkek

Teljesítette első küldetését a pilóta nélküli helikopter

Teljesítette első küldetését a pilóta nélküli helikopter

logisztika

3 perc

A drónok fejlődése megállíthatatlan. Evolúciójuk egyik fontos lépcsőfoka lehet az Aurora Flight Sciences által bemutatott önvezető helikopter, amely a forgó szárnyú jármű komplexitása folytán már önmagában is látványos eredmény.

A tesztelés során az AACUS (Autonomous Aerial Cargo/Utility System) önvezető rendszerrel repült a gép az Egyesült Államok tengerészetének egy kaliforniai hadgyakorlatára.

A helikopter zárt láncú küldetés keretében szállított üzemanyagot, vizet és orvosi eszközöket, a vezérlést elég volt egy tabletről követni.

A pilóta nélküli szállítást ebben az esetben egy Bell UH-1H helikopter teljesítette; a jármű képes teljesen önállóan fel- és leszállni, valamint megtenni az előírt utat. Az automata folyamatot lézeres távolságmérés (LIDAR), kamerák, fedélzeti számítógépek és fejlett algoritmusok segítik.

A cég azt állítja, hogy a rendszer képes megtervezni saját röppályáját, és még „ismeretlen, kockázatos feltételek között” is kiválasztja a landolásra alkalmas helyet.

A Boeing tulajdonában álló Aurora nemrég fejezte be a fejlesztés első tesztjeit, a további próbarepüléseket a tengerészet végzi majd, és felméri, hogy a hadseregnek érdemes-e megvásárolnia a rendszert. A virginiai vállalat egyébként más modelleket, a többi között a Bell 206-ot és a Boeing AH-6-ot is felszerelte az AACUS-szal, abban bízva, hogy a hadiipar részéről a későbbiekben ezekre is lesz igény.

Ahogy a fejlesztések mutatják, jelenleg emberek helyett a rakományok automata kiszállítására koncentrál a cég – írta az Engadget.