Tonhalas spagetti vagy sült hekk?

Tonhalas spagetti vagy sült hekk?

Tonhalas spagetti vagy sült hekk?

logisztika

2 perc

Elgondolkodott már azon, hogyan kerülnek a legfrissebb tengeri herkentyűk a tányérjára akár a világ másik végéről is? A haltermékek esetében a fő hangsúly az áru előírás szerinti feldolgozására, tárolására és szállítására esik, ebben pedig az M2M-nek, vagyis a gépek közötti kommunikációnak is egyre fontosabb szerep jut.

A frissen kifogott halak egy úgynevezett hűtési láncon („cold chain”) keresztül jutnak el a tengerből a vásárlók mélyhűtőjéig. Ez a hálózat magában foglalja a feldolgozás, a csomagolás, a szállítás és raktározás valamennyi fázisát, a láncon belül kulcsszerep jut a megfelelő hőmérséklet és páratartalom biztosításának. Az ideális körülmények megteremtésével lehet garantálni, hogy ne kerüljön romlott áru a boltok polcaira.

  • Az M2M már a halak kifogásának pillanatában belép a képbe, hiszen a halászhajók különböző technológiák segítségével ejtik el és húzzák fel a fedélzetre a zsákmányt. A halakat ezután azonnal jégre vagy hűtött vízbe teszik, hogy megőrizzék frissességüket.
  • A következő lépcsőben a hűtött halat átszállítják a feldolgozó hajókra, ahol becsomagolják vagy konzervdobozokba töltik. Az előírt hőmérséklet fenntartását szenzorok segítségével érik el, ezek folyamatos tájékoztatást adnak a levegő hőfokáról és páratartalmáról.
  • Az előkészített és becsomagolt áru ezután raktárakba vagy akár azonnal a teherautókra, kamionokra kerül. Ennél az állomásnál a járművek, készletek pontos nyomon követése és a megfelelő flottamenedzsment kiemelten fontos, a naprakész adatok szintén M2M-technológiák révén jutnak el a logisztikát felügyelő vállalatokhoz.
  • A pillanatról pillanatra frissülő információk a feldolgozásért és szállításért felelős cégek irányító központjába futnak be. A monitor előtt ülők így valós idejű adatokat kaphatnak a hőmérsékleti viszonyokról a halászat, a feldolgozás, a ki- és berakodás, illetve a szállítás minden pontján.
  • A megfelelő hőmérsékleten tárolt és szállított hal ezek után eléri az utazás végállomását, vagyis a boltok polcaira kerül. A megfelelő hőmérsékletet itt is mérésre és adatküldésre alkalmas szenzorok segítségével lehet ellenőrizni és szabályozni az áruházak mélyhűtőjében.