Truck-as-a-Service: új szint a szállítmányozásban

Kapcsolódó cikkek

Truck-as-a-Service: új szint a szállítmányozásban

Truck-as-a-Service: új szint a szállítmányozásban

logisztika

1 perc

A Dolgok Internete evolúciója a teljes ellátási láncot megváltoztathatja.

Egyre inkább jellemző az okos telematikai rendszerek és technológiák térnyerése a logisztikai-szállítmányozási ágazatban. Mindez javíthatja a járművezetők és a járművek teljesítményét, valamint hozzájárulhat az üzemanyag-takarékossághoz, a biztonságosabb vezetéshez és a váratlan meghibásodások, defektek számának csökkentéséhez.

A fuvarozási üzletág így jóval versenyképesebbé válhat. A tehergépkocsi-gyártók közül sokan élnek már az új lehetőségek nyújtotta előnyökkel. Ezzel csökkenthető a gyártási idő, növelhető a hatékonyság és a biztonság. Így a termékalapú üzleti modell szolgáltatás-alapúvá alakítható.

A járművezetők és a szállítmány felügyelete, a kamionok biztonsága, az információs- és szórakoztató rendszerek is új szintre léphetnek. A fejlődő országokban az e-kereskedelem bővülése, valamint az iparosodás és a gyárak számának növekedése a fuvarozási szolgáltatási technológiák iránti keresletet is számottevően erősíti. A News Regal cikke szerint várhatóan ez jelenti majd a Truck-as-a-Service piaci húzóerejét az elkövetkező időszakban.

Egyre több digitális megoldás lesz elérhető, a haszongépjárművekhez kapcsolódó telematikai szolgáltatások valószínűleg jelentősen bővülnek majd. A flottatulajdonosok a biztonság növelésének érdekében olyan újításokat használnak, mint az élő forgalmi frissítések, a road side assistance (autómentés) és az „okos” útvonaltervezés. Az áruszállítás nyomon követése, működési tevékenységek optimalizálása és a valós idejű csatlakozás is hatékonyan segítheti a cégeket.

Területi csoportosítás alapján Észak-Amerikát, Latin-Amerikát, Európát, az Ázsiai és Csendes-óceáni térséget, valamint a Közel-Keletet és Afrikát különböztethetjük meg. Az első időszakban várhatóan Észak-Amerikáé és Európáé lesz a vezető szerep. A gyors iparosodás pedig Kínában és Indiában vezethet majd bővüléshez a  Truck-as-a-Service piacon is.

Forrás: