Újabb amerikai városban indul a drónos kiszállítás

Kapcsolódó cikkek

Újabb amerikai városban indul a drónos kiszállítás

Újabb amerikai városban indul a drónos kiszállítás

logisztika

2 perc

A Zipline és a Walmart Arkansasban induló szolgáltatása azonban egyelőre még korántsem teljes körű.

Arkansas állam Pea Ridge településén valósul meg az első kereskedelmi célú drónos házhozszállítási szolgáltatás, amelyet a Zipline indít az Egyesült Államokban. Habár a vásárlók több ezer termék közül választhatnak majd, ezek elsősorban olyan egészségügyi- és wellnesstermékekre korlátozódnak, mint például a recept nélkül kapható allergiagyógyszerek, kötszerek vagy ibuprofén tartalmú tabletták. A szolgáltatás csupán 50 mérföldes körzetben érhető majd el.

A cégek továbbra is hisznek abban, hogy a drónok kereskedelmi célokra is jól használhatók. Ugyanakkor a lassú elterjedés (a Walmart először 2015-ben tesztelte a légi kiszállítást) és a nagyszabású projektek hiánya arra utal, hogy nagyon sok még a nyitott kérdés.

A Zipline eddig többnyire az egészségügyben bizonyított: Észak-Karolinában orvosi eszközöket, Ruandában vérkészítményeket, Ghánában pedig koronavírus elleni vakcinákat szállít. Jól látható, hogy ezekben az esetekben a művelet és a technológia költsége nagyobb összhangban áll egymással, hiszen a vakcinák és a vérminták kisméretűek és értékesek, a gyors szállítás pedig ilyen esetekben komoly előnyt jelent.

A Walmart a drónos társaság első kereskedelmi partnere, ugyanakkor az új szolgáltatásnál korántsem biztos, hogy a vevőknek megéri-e majd pelenkát vagy vény nélkül kapható gyógyszereket ilyen formában rendelni.

A kiskereskedelmi óriás számára a pilóta nélküli repülőeszközök segíthetnek kitölteni a szállítási hálózat hiányosságait – például a nehezen megközelíthető vidéki helyszíneken. Mivel az ilyen típusú kiszállításhoz nincs szükség utakra vagy autópályákra, a pilóta nélküli repülők pedig egy mini ejtőernyővel felszerelve engedik le a csomagot, így előzetesen leszállási zónák kijelölésére sincs szükség.

Ezzel együtt még számos akadály áll fenn, beleértve a szabályozási kérdéseket. A Zipline viszont még az év elején felmentést kapott a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) bizonyos korlátozásai alól.

Az arkansasi szolgáltatást a drónos cég applikációján keresztül lehet kipróbálni. Ebben lehet leadni a megrendelést és intézni a fizetést. A tájékoztatás szerint először egy szűkebb címzetti kör kap majd hozzáférést, utána viszont az FAA jóváhagyásától függően dolgoznak a szolgáltatás kiterjesztésén.

Forrás: