Vészhelyzeti drónos kiszállítást teszteltek sikeresen

Kapcsolódó cikkek

Vészhelyzeti drónos kiszállítást teszteltek sikeresen

Vészhelyzeti drónos kiszállítást teszteltek sikeresen

logisztika

2 perc

A hírt az Észak-Karolinai Közlekedési Minisztérium és a Volansi drónlogisztikai vállalat jelentette be.

A tájékoztatás szerint eddig két, kísérleti jellegű kiszállítást hajtottak végre. Mindennek azért is van kiemelt jelentősége, mert eddig igen nehezen lehetett megszervezni az Észak-Karolinában található sziget lakosainak ellátását egy-egy időjárás okozta vészhelyzet után.

Eric Boyette közlekedési miniszter szerint a mostani pilot projekt jelentős előrelépést jelent, hiszen a drónos kiszállítás révén az életmentő készleteket és felszereléseket is könnyebben el tudják juttatni a szigetre, ami alapesetben csak repülővel vagy hajóval közelíthető meg.

A próbarepülések során a drón Hatteras Village kompkikötőjéből szállt fel, és az Ocracoke-sziget északi végénél található South Docknál ért földet. A nyolc mérföldes oda-vissza utat átlagosan 18 perc alatt sikerült megtennie. A repülő eszköz a sürgősségi kézbesítési művelet szimulálása érdekében kisebb teherrel indult útnak. Első útja során egy túlélőkészletet, vészhelyzeti takarókat és egy csokis muffint szállított. Második alkalommal pedig több palack vízzel indult útnak.

Ben Spain, a minisztérium pilóta nélküli légi rendszerek programmenedzsere elmondta, bíznak benne, hogy hosszabb távon nagyobb hasznos terhek kiszállítására és hosszabb repülési időre is lesz lehetőség – beleértve akár az anyaországból érkező szállítmányok kézbesítését is. A következő tesztrepülés során a drón Hatterasból repül majd el Ocracoke falujába. Ennek időpontja azonban egyelőre még nem ismert.

A repüléseket a minisztérium felügyelete mellett a Volansi hajtotta végre, amely a drónt is biztosította mindehhez. A Volansi C-10 Gemini típusú szerkezete függőleges fel- és leszállásra, valamint rögzített szárnyú vízszintes repülésre is képes, és akár öt font súlyú (nagyjából 2,3 kilogrammnyi) hasznos terhet is elbír. A C-10 továbbá kamerával is felszerelhető a kompcsatornákban zajló hullámzás megfigyelése érdekében.

A mostani kísérlet a Szövetségi Légügyi Hivatal látóhatáron túli drónrepülést biztosító BEYOND programja alapján volt lehetséges. Ez a kezdeményezés lehetővé teszi az egyes állami és helyi ügynökségek számára, hogy a technológiai képességek tesztelése érdekében különféle drónos műveleteket hajthassanak végre.