Úton a dróninvázió felé

Kapcsolódó cikkek

Úton a dróninvázió felé

Úton a dróninvázió felé

logisztika

2 perc

Javában zajlik a pilóta nélküli légi járművek forradalma. Érdemes áttekinteni, hogy biztonsági, technológiai és innovációs szempontból milyen jövő várhat ezekre a repülő eszközökre.

A drónok jól szemléltetik, hogy miként fejlődik az emberi technológia. Ami egyeseknek csak szórakozás, az sok más területen komoly fejlesztésnek számít – idetartozik például a biztonság, az egészségügy vagy az ipar. Az automata repülők használatát ugyanakkor egyelőre az országok – leginkább katonai, biztonsági okokból – erőteljesen korlátozzák.

A drónokat is, mint ahogy minden technológiai újítást, lehet jóra és rosszra is használni. Ezek a vezető nélküli repülők képesek életeket menteni, hatékonyabbá tehetik az üzletmenetet, és autonóm irányításuk révén átléphetik az eddigi közlekedési korlátokat. A „romboló” drónokat viszont éppen ellenkezőleg, ártó célra alkalmazzák.

Már száz éve is gondolkodtak róla

A pilóta nélküli „repülők” története egészen az I. világháborúra nyúlik vissza. Ugyanakkor hosszú évtizedekre volt szükség a technológia tökéletesítéséhez. A drónok modern korszaka 2001 után kezdődött, és a fejlődésbeli ugrás pedig gyakorlatilag az elmúlt évtizedben következett be. Ezek a repülők ma már jól ismert fejlesztésnek számítanak, és a kereskedelmi forgalomban kapható változatukat gyakorlatilag bárki megvásárolhatja. 

Hogyan tovább?

A Readwrite összefoglalója szerint a választ leginkább az fogja meghatározni, hogy milyen szerepet kap az iparágban a mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence). Az AI alkalmazásával ugyanis túlléphetők az emberi korlátok, ami hasznosabbá teheti ezeket a járműveket például az ipar, a technológia vagy a szállítmányozás terén. Ugyanakkor a kockázatokat is szem előtt kell tartani, hiszen a drónokat használhatják drogkereskedelemre, kémkedésre vagy pusztításra is.

Vita zajlik arról, hogy mennyire kaphat teret az AI ezeknek az eszközöknek az „erősebbé” tételében. Elon Musk például kifejezetten szorgalmazza a gyilkolásra képes robotok fejlesztésének tiltását. A mesterséges intelligencia és a Big Data együtt arra is képessé teheti a drónokat, hogy például „saját hibájukból tanuljanak”, ezt a többi között az amerikai Carnegie Mellon Egyetem kutatói is külön tanulmányban vizsgálták.

Ipari drónok

Szintén fontos terület a távirányítású repülő eszközök fejlődése szempontjából az ipar. Sok cég már most is arra használja az autonóm légi járműveket, hogy segítségükkel a magasból is ellenőrizni tudják a saját infrastruktúrájukat, és így a rendszer azonnali visszajelzést kaphat, vagy éppen kihasználhatják a prediktív (megelőző) karbantartás előnyeit. De a légi kiszállítás forradalmasítása is kiemelt területnek számít a drónfejlesztésben.

A cikket hamarosan folytatjuk.

Forrás: