Egyre többet tud az elektromos kamion

Kapcsolódó cikkek

Egyre többet tud az elektromos kamion

Egyre többet tud az elektromos kamion

logisztika

1 perc

A Daimler első e-kamionja akár 350 kilométer megtételére is képes egyetlen feltöltéssel.

Az elmúlt években számos járműgyártó ért el áttöréseket az akkumulátorok technológiájában, így szinte hónapról hónapra egyre gazdaságosabban lehet a nagyobb hatótávval rendelkező autókat gyártani. A közlekedés új forradalma természetesen nem hagyhatja ki a szállítmányozást sem, így már régóta tudni lehet, hogy számos vállalat tervez elektromos meghajtású kamionokat is. Most a Daimler be is mutatta első modelljét.

Hogyan hódíthatják meg a hazai utakat az e-autók?

A Daimler Mitsubishi alatt működő Fuso korábban is középkategóriás haszongépjárműveket gyártott. A cég mellé jött létre új alvállalatként az E-Fuso, mely ugyanezen kategória elektromos meghajtású járműveiért felel majd. Elsőként a most bemutatott Vision One kamionnal gördültek ki az utakra.

A 300 kilowattórás akkumulátor nagyjából 350 kilométer megtételére teszi képessé a járművet. Nagy távolságokról tehát még nem beszélhetünk, de közeli városok között akár működhet az e-szállítás. 

Természetesen a bemutató időzítése sem véletlen: Elon Musk ugyanis már többször említette a közösségi médiában, hogy az új kamionjuk bejelentése már nagyon közel lehet. A Tesla hasonló teherautójáról csak annyit lehet tudni, hogy nagyjából 320-480 kilométer között lesz a hatótávolsága, így a Vision One-nal egy kategóriába kerülhet.

Természetesen jelen esetben csak a motor meghajtásában lesz hasonlóan elektromos a két modell, a témában sokakat érdeklő önvezető technológia beépítéséről ugyanakkor még nincs túl sok publikus fejlemény. Korábban már egy külön cikkben foglalkoztunk, hogy melyik gyártóktól érkezhet hamarosan az első sofőr nélküli kamion. Ebben a fejlesztési versenyben természetesen a Tesla elektromos modellje mindenképp esélyesnek számít, de a Daimler is ugyanakkora valószínűséggel szerepelhet a listán.

Forrás: TechCrunch